Cultuur en evenementen

Tot en met zondag staat Maison Erard op het Zand

Tot en met zondag staat Maison Erard op het Zand
Brugge, vrijdag 10/2/2012. Neen, het gaat hier niet over de glazen huisjes die de ingang van de parking onder het plein zullen worden, die af zijn! Daarvoor moeten we nog een paar maand geduld hebben. Maison Erard is wel een 4-daags festival in het Brugse Concertgebouw waar de instrumenten van de 19de-eeuwse instrumentenbouwer, Sébastien Erard (1752-1831), centraal staan.

Meer dan piano

Het merk Erard is bij de meesten onlosmakelijk verbonden met piano’s en met de ontwikkeling van de piano zoals we die nu kennen, maar volgens de Brugse harpiste en musicologe Hannelore Devaere was de harp het instrument dat geld betekende voor de piano-en harpenbouwer.

Pronkstuk

De harp van Hannelore Devaere (foto), ooit een geschenk van Franse dauphin voor de Russische Tsarina, en die ooit zelfs Adolf Hitler aanzette tot een moment van meedogen, staat op de tentoonstelling in Studio 1 in het Concertgebouw: naast harpen staan er ook piano's uit de verzameling van Jos Van Immerseel en Chris Maene.

Concert

Wie harpklanken wil horen kan volgende zondag in de kamermuziekzaal een concert met Marjan de Haer: harp, Oeds van Middelkoop: fluit en Martina Forni: altviool beluisteren. Zij zullen er muziek spelen van Johann L. Dussek, Louis Spohr, Elias Parish-Alvars, Liszt en Debussy.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Klassiek    Tentoonstelling    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie

Reageer via Facebook of twitter