stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=7055
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2020 Stadsomroep.com

Stad Brugge wil nieuwe ronde in match tegen windmolens


Brugge, dinsdag 17/8/2004. Net nu de eerste "superwindmolens" langs de Pathoekweg in Brugge draaien, gaat het Brugs Stadsbestuur weer Don Quichotte achterna in zijn gevecht tegen windmolens. Schepen Vanden Berghe van leefmilieu vindt de zeven nieuwe windmolens in de voorhaven van Zeebrugge alsnog niet kunnen. De zeven windturbines aan de westelijke havenstrekdam, dicht bij de zeedijk van Zeebrugge kregen, eerder onverwacht, een milieuvergunning van de Vlaamse overheid. Het was net voor het aantreden van de nieuwe Vlaamse regering dat uittredend minister van Leefmilieu Jef Tavernier (Groen) de vergunning goedkeurde. Vanden Berghe wil daarover nu naar de Raad van State. Hij blijft de toestellen onveilig vinden, en heeft daarvoor nu snijdende argumentengevonden, want vorige week kwamen de wieken van een gelijkaardige windmolen in Zeebrugge los.

Ongelijk

De Raad van State gaf de stad in november vorig jaar al ongelijk waar ze de de bouwvergunning voor zeven bijkomende superwindmolens aan de Pathoekeweg aanvocht. De stad Brugge vindt ook de windmolens te groot. Ze zijn immers 120 meter hoog, iets hoger dan de Onze-Lieve-Vrouwkerk, nu Brugges hoogste gebouw.

In de gemeenteraad is reeds verschillende keren gebleken dat zelfs binnen de Brugse meerderheid tweedracht bestaat over de kwestie. Ondermeer Minister en meerderheidsgemeenteraadslid Renaat Landuyt vindt dat de stad te ver gaat in zijn gevecht tegen de windmolens.

(FN)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2020 Stadsomroep.com