stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=38548
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Burgrock 2014

Nieuws
Brugge, zondag 13/7/2014. Een strak schema werd gehanteerd, de groepen volgden elkaar op zonder veel tijdsverlies. Voor de vroege vogels start Burgrock  steeds met een competitie. Dit jaar waren dit : Momma said so, Eraserhead, Wasted24/7, ArkEsri en Birds. Start je als eerste of laatste het is nog steeds een kwestie van, overtuig de jury met je talent. Om 20.40 werd de winnaar bekendgemaakt: de Brugse Birds (Foto) mogen volgend jaar het avondprogramma openen. Deze groep begon in de jaren 2008, genre postrock en was ook één van de inzendingen voor Westtalent dit jaar.

Calling Susan

De grote massa zakt meestal af na de werkuren ( er zijn er nog die moeten werken op deze feestdag ) en werden onmiddellijk met de groovy bluesrock van Calling Susan geconfronteerd. Bijna een kleine zes jaar (wel met enkele naamsveranderingen ) reeds op diverse festivals, … maar 2013 was voor hen de grote start. Wacko ( voor de tweede maal ), Unplugged optreden en uit de bus gekomen als de winnaar van Red Rock Rally. Met hun gewonnen studio opname werd hun laatste single ' Silvertongue Fox ' verwezenlijkt en ook een bijbehorende videoclip. Tijdens de optredens in de Comma in 2012 bemachtigden ze hun plaats op de Burg in 2013 en ook deze wonnen ze. Voor zanger/saxofonist Pelle Machs, drummer Michiel Claeys, Pianist Mathias Devestel en bassist Florian Soete en niet te vergeten gitarist Nicolas Cherlet kan 2014  niet meer stuk. 'Lipstick Bullets', 'Rock & Roll Overdose',… stevige songs en het publiek smaakte het. ' Tonight I'll be a Rolling Stone', ja de Stones staan voor hen hoog aangeschreven. Een korte krachtige set, Calling Susan weer een Brugse band die gelanceerd is en uitzonderlijk. Zoek eens een band waar de leadzanger sax speelt, …

Elements

Slechts enkele minuutjes over het strakke schema was het aan Elements om het nu toch redelijk aanwezig publiek verder op te warmen en te laten genieten. We hadden nog steeds geluk met de weergoden,wel geen zon maar we bleven droog en waaiden niet weg. Sam, Geert, Chris en Johan, ( nee, ik ben Hazy niet vergeten maar noem hem met zijn voornaam ), sommige vinden dit genre ietwat gedateerd. Donkere postpunk, punky edges, maar volwassen en rythmisch. Ja, het is al meermaals gezegd, Joy Division, The Sound,… ook Red Zebra, … het is niet ver weg. Maar de overgebleven leden van een groep die jarenlang Brugge en omstreken inpalmden heeft nu toch al bewezen dat zij een eigen sound hebben. Energieke songs met keigoede lyrics en al klinkt het soms duister het blijft zeer melodieus. Veel door het stemgeluid van Sam, Johans drums en Ge20140711Burgrockerts zijn riffs en leads. En vooral dat Hazy zijn gitaar verdeeld met  die typische synthizerklanken die bekende Red Zebra nummers ( 'Art of Conversation',' Polar Club',… ) een andere dimensie geven. Hun eigen nummers ' Renegade ' en ' Wisdom of Knowing ' om er maar enkele te noemen nemen stilletjes aan de bovenhand. Maar toch weer kwam de grootste respons voor de bijna  34 jarige oude culthit 'I Can't Live in a Livingroom'. Het publiek kent het van binnen en van buiten en het wil ze horen.

Gorki

Net zoals Gorki's 'Mia', ook al 22 jaar oud. Nog steeds droog en een goed gevulde Burg zag de bekendmaking van de groep die volgend jaar het voorprogramma mag openen. Intussen waren de roadies volop in de weer om alles klaar te zetten en te soundchecken voor Gorki. Luc De Vos en zijn kompanen, sinds 1991 is de bezetting goed veranderd. Maar Luc doet verder en heeft sinds enkele jaren weer een paar energieke muzikanten achter, naast hem. Naast Luc Heyvaerts en Erik Van Biesen, toch ook al in feite van in het begin bij Gorki, wel niet vanaf het prille begin. Momenteel vervolledigen Thomas Vanelslander en Bert Huyzentruyt de groep. Jong en oud genoot, nu en dan meezingend met de oude hits ' Anja', ' Lieve Kleine Piranha'. Genietend van het oude  maar toch zo mooie ' Ooit was ik een Soldaat '. 'Monstertje', en  'Surfen op de Golven' ontbraken ook niet. Luc ,entertainer in hart en nieren, steeds interactie met het publiek inspelend op de plaats, actualiteit waar ze optreden, en nieuwere songs als 'Satan', ' Duitsland wint altijd',…  doen je toch altijd verlangend uitkijken naar Gorki. En met een jonge gitarist die Gorki weer dat speelse verfrissende geeft samen met een BV (?) achter de drums is het uitkijken naar hen voor zij die het gemist hebben. Volgende afspraak, o.a. Kneistival (25/07), Parkpop (24/08) of Paulusfeesten (11/08).

Burgrock mag weer met een geslaagde en droge editie eindigen. Het woord of de muziek is aan  dj Dirk Stoops.
Nog even enkele uurtjes (? ) losgooien voor Cactus zijn deuren openzet.

(Patrick Stieperaere-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com