stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=37771
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Blues in Bruges 2014: Maxwell Street in Vino-Vino

Op de agenda voor Brugge op donderdag, 10/4/2014:
Cultuur
Brugge, maandag 3/3/2014. In de paasvakantie van 2014 staat het Blues in Bruges festival weer op het programma van menig Brugse muziekliefhebber. De Brugse band Maxwell Street breekt daar de spits af in Vino-Vino op donderdag 10 April. Voor wie het begrip Maxwell Street onbekend is, alvast een stukje geschiedenis. Maxwell Street wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Chicago blues want rond 1930 tot in 1940 trokken Amerikaanse steden -met in het bijzonder Chicago- bluesmuzikanten vanuit het zuiden aan. Om door het meest aantal mensen gehoord te worden, werd het grootse aantrekpunt Maxwell Street.
Al snel werd duidelijk dat de akoestische gitaar niet voldoende luid genoeg was om boven het toenemende volume van het straatlawaai te geraken. Er werden elektrisch versterkte instrumenten gebruikt als resultaat. Dit creëerde een nieuw geluid die kompleet verschillend was van het zuiderse akoestische country blues geluid en werd pas later Chicago blues genoemd, het evolueerde op zijn beurt in rock & roll. Pioneers waren Muddy Waters, Little Walter, Bo Diddley en Howlin' Wolf.

In de voetstappen van hen grote idolen treden zowat 30-tal jaar geleden Marino Noppe, Willy De Vleeshouwer, Joos Demeurisse en Didier Feys op in de Vino-Vino op donderdag 10 april. Maxwell Street is ongetwijfeld één van de pioniers in de Belgische blueswereld. Ze hebben een tijdje niet meer samen gespeeld, maar hebben onlangs Maxwell Street heropgericht en dus op het lijstje kwamen van organisator Stefaan Van Acker.

Met een extra 20 nieuwe nummers zijn ze tevens ook klaar om hetzelfde weekend van Blues in Bruges in de opnamestudio hen muziek te vereeuwigen. Een optreden nog vlak daarvoor is goed om de drive erin te houden weet Marino nog te vertellen. Spelen voor publiek smeert de gewrichten, zodat we als een goed geoliede machine de studio kunnen induiken. En waar beter om dit te doen dan in een bruine kroeg als de Vino-Vino.

Maxwell Street
donderdag 10 April 2014- 20u00
Vino Vino, Grauwwerkersstraat 15, 8000 Brugge

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto:Blues in Bruges)

FN
Meer op www.bluesinbruges.be

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com