stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=37736
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

10 jaar Dirty Laundry in JH Thope

Nieuws
Brugge, zondag 2/3/2014. Gisterenavond kon een 250 man genieten van het tienjarig bestaan van 'Dirty Laundry'. Een Brugse coverband, wat dikwijls geassocieerd wordt met een balorkest, muzikanten die andermans nummers brengen, te zwak om een eigen identiteit te hebben. Maar het zijn soms deze groepen die er wel de ambiance bij het publiek, voor een grote naam, moeten inbrengen. Niet altijd evident, maar soms kom je dus een coverband tegen die, zelfs al spelen ze covers, toch nog een eigen identiteit hebben. Sommige zijn gestopt, andere doen nog verder en Dirty Laundry mag zich zeker n van deze bands noemen. Ze speelden ook eigen nummers maar het publiek besliste er in feite anders over. Tien jaar later staan ze er nog, speelden in het voorprogramma van o.a. De Mens, Monza, Raymond Van Het Groenewoud en in 2011 verzorgden ze het voorprogramma van Natalia. Ze stonden ook op de Lokerse feesten. Zoals dikwijls gebeurt verlaten muzikanten de groep om andere oorden op te zoeken, in 2013 verdween hun bassist Dries Lambert. Met Paul Huyghe kwam er een oude rot bij, letterlijk en figuurlijk, telt momenteel 51 lentes maar zijn basspel heeft nog niets ingeboet en Didier heeft een tweede stem vast. Voor zij die Paul niet kennen, speelde o.a. samen met de te vroeg overleden Paul Despiegelaere ( The Machines ) bij Mellow. Dries werd deze avond zeker niet vergeten, zijn naam werd alom gescandeerd toen Didier zei dat ze een verrassing in petto hadden. 'Oh La La La ', Dries op bas en Paul nam de backing voor zich.

Het optreden

Het optreden in Thope begon op een zeer originele manier (zie fotoreportagge via link onderaan): een klok telde af, zouden ze op tijd beginnen. Op 00:00 begon een wasmachine te draaien en er zat niet enkel vuile was in, naar het geluid te oordelen die uit de boxen klonk. Luttele seconden later werd 'Man Down' ingezet. Volgden nog tal van stevige covers die Dirty Laundry zich eigen had gemaakt door hun uitvoeringen. Didier had ooit in een interview gezegd : 'Wij spelen niet de nrs. zoals je ze op de artiesten hun cd hoort. Het moet blijven hangen, gitaren spelen een grote rol in onze set en we houden de covers wel herkenbaar maar voegen er toch onze stempel aan toe.' En ongelukkig voorval ontsierde de set, maar dit was in een mum van tijd opgelost. Johan, de drummer, was weer eens te enthousiast bezig. Een statief met cymbaal viel flauw, kletterde op het podium en doorboorde de kabel van de bassist.
Na de pauze, een sterk staaltje van een groep, niet echt eigen aan een coverband. Didier, solo op het podium bracht een sublieme versie van 'If I Could, Then I Would'. Op het allerlaatste einde van het nr. vervoegde de rest zich op het podium om samen If I Could af te sluiten. Begonnen met The Scenes 'Iedereen is van de wereld', om dan nog een aantal stevige covers, o.a. ' Saturday Night', 'Oh Darkness', het zaaltje in te blazen. Deze avond toch wel op een stiller volume dan we van hen gewend zijn. Zelfs Michel was ingetogen met zijn solo's. We hopen hen vlug nog eens in open lucht op een groot podium te zien, en alle registers los te laten.

Dirty Laundry = Zang en gitaar : Didier Vertriest, Solo gitaar : Michel Heindryckx, Drum : Johan Debrucker, Bassist en backing vocals : Paul Huyghe, Special Guest : Dries Lambert (bas).

(Patrick Stiperaere-eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com