stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=33333
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Haven van Zeebrugge kent terugval in eerste jaarhelft

Economie
Zeebrugge, donderdag 26/7/2012. De haven van Zeebrugge sloot het eerste halfjaar van 2012 af met een totale goederenoverslag van 22,5 miljoen ton. "Dit betekent een daling van 8,1 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling van de aanvoer van LNG, onder invloed van de sterke vraag naar LNG in Japan, en de verminderde containeraanvoer be´nvloeden sterk de resultaten," zegt havenvoorzitter Joachim Coens.

Cijfers

De roro-trafiek valt terug met -3,2% tot een volume van 6.463.000 ton. Dit is voornamelijk te wijten aan de roro-trafieken op Engeland (-7%). "De economische crisis laat zich hier sterk voelen. Na een zwak eerste kwartaal, was er een heropleving in de behandeling van nieuwe wagens in het tweede kwartaal zichtbaar," stelt Coens vast. Er werden 890.000 nieuwe wagens vervoerd, bijna een status quo ten opzichte van de halfjaarcijfers van 2011.
De gevolgen van de herschikkingen van de containerdiensten op het Midden - en Verre Oosten van eind vorig jaar en de groeivertraging op het Verre-Oosten zijn nog steeds voelbaar.

De laatste drie maanden is er een herstelbeweging merkbaar in de feedertrafieken, mede door de komst van de CMA Baltic dienst. De totale containertrafiek sluit het eerste halfjaar af met 10.784.000 ton (-10%).

Fukushima

"Door de sluiting van de Japanse kerncentrales na de aardbeving en de problemen met de centrales in Fukushima werd de vraag naar LNG in Japan groot. De haven van Zeebrugge zag daardoor de aanvoer van LNG zakken met 1,2 miljoen ton. Hoewel het voorbije halfjaar echter ook een stijging in het exporteren van LNG zichtbaar is, tekende de totale LNG-trafiek toch af op -25%," rekent Coens voor.

De stijgende trend die werd aangetoond in de kwartaalcijfers voor het stukgoed, zet zich voort. Papier, pulp en karton zorgen voor een knappe stijging van +32,5 procent.

De stijging in het passagiersvervoer bevestigt de status van de haven als eerste cruisehaven in Vlaanderen. Het totaal aantal passagiers op cruiseschepen steeg van 106.522 naar 132.517 personen (+ 25%).

(FN-Meegedeeld-MBZ)

FN

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com