stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=31167
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Minister Bourgeois stelt Jacob Van Maerlantgebouw voor

Nieuws
Brugge, vrijdag 22/10/2010. Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois en gedelegeerd bestuurder van de NMBS-Holding Jannie Haek openden vandaag de deuren van het nieuwe Vlaams Administratief Centrum (VAC) in Brugge. Om de Vlaamse ambtenaren zoveel mogelijk te betrekken bij de verhuis en inrichting van het gebouw, zette het VAC nu al eens de deuren voor hen open om een kijkje te komen nemen naar hun nieuwe werkplek.

De keuze om het VAC Brugge te vestigen vlakbij een belangrijk treinstation past volgens minister Bourgeois "in de visie van de Vlaamse overheid over duurzame mobiliteit. Een station is echter veel meer dan een plek om te reizen. Juist door de optimale bereikbaarheid is een stationsomgeving een interessante locatie in de stad om te wonen, winkelen en werken."

Jacob Van Maerlantgebouw

Ter gelegenheid van deze opendeurdag mocht minister Bourgeois ook de nieuwe naam van het Brugse VAC aankondigen: het Jacob Van Maerlantgebouw, genoemd naar de Dietse schrijver uit het Brugse Vrije. "Het is een traditie geworden om de administratieve zetels in de provinciehoofdsteden de naam te geven van een verdienstelijke artistieke Vlaming uit de betrokken provincie," verduidelijkt minister Bourgeois. "Zo kreeg het VAC in Hasselt de naam van Hendrik Van Veldeke mee en het VAC in Antwerpen werd het Anna Bijnsgebouw."

Beslissing vorige regering

Eind 1999 besliste de Vlaamse Regering dat elke provinciehoofdstad zijn eigen VAC moest krijgen. "Een centralisering van de Vlaamse administratieve diensten in de provincie zal het voor de burger makkelijker maken," aldus Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois. Na Limburg (opening 2004), Antwerpen (opening 2005) en Vlaams-Brabant (klaar november 2010), heeft nu ook West-Vlaanderen, met Brugge, een eigen VAC. De realisatie van het VAC in Gent schiet ondertussen ook goed op.

Het VAC in Brugge is ondergebracht in het splinternieuwe Kamgebouw aan het station van Brugge Sint-Michiels. De Vlaamse overheid zal de linker- en middenvleugel (22.000 vierkante meter kantoorruimte) huren van SOBRUG (dochteronderneming van Eurostation enEuro Immo Star) voor de huisvesting van 23 diensten, die zich nu op verschillende locaties in de binnenstad bevinden. Onder meer de Vlaamse Belastingsdienst, het Agentschap Hoger Onderwijs, Departement Landbouw en Visserij, enz. zullen er onderdak vinden. Ongeveer 800 Vlaamse ambtenaren zullen in de loop van 2011 hun intrek kunnen nemen in het gloednieuwe kantoorgebouw.

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com