stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29880
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Honderden deelnemers bij in memoriam optocht Lappersfortbos

Nieuws
Brugge, zondag 14/3/2010. Deze middag werd, opnieuw onder bijzonder grote politiebelangstelling, een optocht door Brugge gehouden ter nagedachtenis van het recent gekapte Lappersfortbos. De 'in memoriamtocht' verliep opvallend vrolijk onder leiding van Braziliaanse sambaklanken, maar de deelnemers aan de vreedzame mars staken hun afkeer van de kap niet onder stoelen of banken. Vanaf 14 uur werd op 't Zand verzameld, een halfuurtje later vertrok de stoet met op het hoogtepunt een goeie 400 deelnemers door Brugge.

De actievoerders waren overigens niet 'het groepje wereldvreemde anarchisten' waarover de burgemeester het in de voorbije dagen had. Joris Verbeure, jarenlang aan het hoofd van een onafhankelijk reisinformatiecentrum, wilde met zijn deelname aan de optocht een hart onder de riem van de actievoerders steken. Hij apprecieerde het vrolijke karakter van de optocht als optimistische noot voor de toekomst.

Ook onder het publiek, dat langs het parcours van de optocht stond, was er vooral veel begrip voor de actievoerders en veel kritiek op burgemeester Patrick Moenaert, die momenteel in het buitenland verblijft. Op het einde van de demonstratie werd op `t Zand zelf een pop die de burgemeester moest voorstellen verbrand. Van jong tot oud, Vlaming maar ook Spaanse toeristen: begrip voor het kappen van een bos, om plaats te maken voor nog meer kantoren en industrie, hadden men niet.

Voor het Lappersfortbos zelf kwam de actie uiteraard te laat maar Shane, één van de voormalige bezetters van het bos, wijst erop dat er 'nog honderden Lappersforten zijn, klaar om gekapt te worden,' en bovendien richten de actievoerders zich ook 'tegen het politiegeweld dat bij de ontruiming werd gebruikt. Er is ondermeer gebruik gemaakt van electroshocks en andere marteltechnieken, dat was op geen enkel moment nodig.'

Onder de demonstranten waren ook tal van vertegenwoordigers van organisaties: Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Groen vzw, en de Jeugdbond voor Natuur en milieu. De woordvoerster van die laatste organisatie vond het niet kunnen dat in Vlaanderen, dat nog steeds een netto ontbosser is, nog steeds meer natuur kan verdwijnen...

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com