stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29861
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2020 Stadsomroep.com

sp.a lanceert energieplan in Brugge

Economie
Brugge, maandag 8/3/2010. Sp.a voorzitster Caroline Gennez en Johan Vande Lanotte waren vanmiddag op de zetel van het Brugse OCMW op werkbezoek, om te kijken hoe overheid en privé sector samen kunnen zorgen, voor een lagere energiefactuur voor duurzamer geproduceerde energie. Het OCMW plaatste onlangs immers 4.560 zonnepanelen goed voor een totaal vermogen van één Megawattpiek: 60 procent van het volledige energieverbruik van het OCMW en het equivalent van het verbruik van 300 gezinnen.

'Onze energiefacturen zijn bij de hoogste van Europa en we blijven verslaafd aan vervuilende fossiele energiebronnen. Het is daarom hoog tijd om voluit in te zetten op onze eigen, duurzame energie', zei Gennez , die samen met Johan Vande Lanotte het sp.a-energieplan lanceerden. 'om energie als basisrecht veilig te stellen, moet veel gebeuren, vooral omdat monopoliehouder GdF Suez zijn monsterwinsten naar Parijs sluist, dankzij kerncentrales die in het verleden zijn betaald door de Belgische consument.

Sp .a eist enkele radicale hervormingen op de energiemarkt, waaronder een 'aankoopcentrale' die alle elektriciteit van de kerncentrales zou opkopen aan productieprijs, en zelf tegen lage prijzen zou doorverkopen op de markt. Met de 'nucleaire rente' daarvan zouden ook offshore windprojecten betaald kunnen worden én een factuur voor de consument gegarandeerd zijn. Sp.a gaat ook resoluut voor twintig procent groene stroom in 2020. en wil een einde maken aan de ondoorzichtige facturatiepraktijken van de leveranciers.

'Alleen met dergelijke ingrepen kan België echt energie-onafhankelijk worden en houden we de factuur op termijn betaalbaar', besluit Gennez. 'Bovendien creëren we duizenden jobs in de groene economie.'

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2020 Stadsomroep.com