stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29514
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Leegstaande woning in Brugge: dure grap

Economie
Brugge, woensdag 16/12/2009. Een leegstaande woning hebben in Brugge wordt vanaf 1 januari een bijzonder dure grap, zeker als die leegstand wat langer duurt. Dat bleek tijdens de voorbije Brugse gemeenteraad waar het nieuwe taksreglement werd gestemd.

Progressieve stijging

Een jaar een leegstaande woning hebben gaat 1250 euro kosten, maar dat bedrag wordt het tweede jaar al 2500 euro, het derde 3750 en het vierde jaar 5000. Volgens schepen Mercedes Van Volcem kan een beetje leegstand wel, maar is teveel slecht. In Brugge staan nogal wat woningen soms zeer langdurig leeg onder meer om ze te laten verkrotten, om later nieuwbouwprojecten te kunnen forceren (foto Montanus Hotel) of in afwachting van verkoop.

Notaris Bossuyt, die in de gemeenteraad zetelt, vond de vroegere taks onmenselijk omwille van de 'heksenjacht' die daarmee werd ontkend maar detecteerde ook in het nieuwe reglement enkele angels, onder meer wanneer woningen worden verkocht. Het feit dat de Brugse Woonraad eerst in enkele uren tijd een advies moest formuleren, dat daarna zonder argumentering vanwege het schepencollege niet werd gevolgd, gaf Raadslid Demarest wat minder vertrouwen.

Leegstaande woningen vorderen

Rita Brauwers van Groen! hoopt dat de nieuwe regels eerlijk worden gespeeld en dat alle eigenaren over dezelfde kam worden geschoren, iets waar in het verleden nogal eens over geklaagd werd. Zij hoopt trouwens dat het OCMW, dat wettelijk langdurig leegstaande woningen mag vorderen, daar in de toekomst ook de politieke moed toe zal opbrengen.

(FN-Op Locatie)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com