stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=29288
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2020 Stadsomroep.com

N-VA: Google Earth mag installaties als LNG terminal niet tonen

Nieuws
Zeebrugge, woensdag 11/11/2009. Kamerlid Patrick De Groote (N-VA) vraagt een betere bescherming van militaire en burgersites met een hoge strategische belangrijkheid, zoals kerncentrales en belangrijke opslagplaatsen van gas of olie als de LNG terminal in Zeebrugge (Foto) maar bijvoorbeeld ook de Brugse gevangenis op het Internet. Momenteel kan iedereen deze sites in detail bekijken via Google Earth. Nochtans gaven door Amerikaanse autoriteiten ondervraagde terroristen al toe Google Earth te raadplegen in hun voorbereiding van aanslagen en in de VS zijn wettelijke maatregelen genomen. Patrick De Groote gaat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom vragen om een aantal strategische doelwitten op te lijsten ter beveiliging van voyeurs op het internet.

Geen wettelijke grond

Reeds in 2008 zou minister De Crem aan Google Incorporated gevraagd hebben om geen scherpe beelden te maken van Belgische militaire locaties in binnen- en buitenland en hij bezorgde Google een lijst van 146 militaire locaties waarvan hij de internetbeelden op Google Earth wilde laten vertroebelen. Maar juridisch heeft hij geen been om op te staan.

Op een parlementaire vraag van De Groote antwoordde De Crem dat er nu een wet in de maak is om de verspreiding tegen te gaan van scherpe (resolutie minder dan 50 centimeter) geografische beelden van militaire locaties op het internet. Een goede stap, maar niet voldoende volgens De Groote, want ook burgersites met een hoge strategische belangrijkheid kunnen als doelwit dienen voor terroristen die hun aanslagen vandaag tot in detail kunnen voorbereiden met behulp van het internet. De LNG terminal is een mooi voorbeeld.

De Groote vraagt de Belgische regering in de eerste plaats een lijst op te maken van mogelijke burgerdoelwitten om te vertroebelen. Volgens De Crem zou zo'n lijst mits toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken immers kunnen worden toegevoegd aan de militaire locaties. En ook onze buurlanden ziouden in actie moeten schieten want de satellietbeelden van de Nederlandse kerncentrale in het Zeeuwse Borssele zijn haarscherp. Dat is zowel voor Nederland als voor ons een gevaarlijke situatie,' besluit De Groote.

(FN-Meegedeeld-N-VA)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2020 Stadsomroep.com