stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=28679
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Vijfde siretornooi Hallebardiers lokt veel publiek

Sportnieuws
Brugge, zaterdag 5/9/2009. Vandaag werd aan de Kruispoort onder vrij grote publieke belangstelling het vijfde Siretornooi van de Hallebardiers gestreden. Tussen twee molens werd gestreden 'naar het koningschap van ere'. 's Morgens schermde de jeugd op floret. Na de middag de volwassenen op degen. Daarna volgde een demonstratie zwaardvechten, vlak voor de finale om de titel Siretitel.

Eli Antheunis wist zijn titel van Sire met succes verdedigen en voor een tweede keer te verlengen, hoewel hij zich op een bepaald moment bijna liet verrassen door Frank Stepman die tot 10-8 terugkwam na een 6-0. Sofie Van Poucke werd na een felbevochten tornooi bij de dames verrassend eredame. Het Sire tornooi werd naar traditie afgesloten met een feestelijke receptie en diner in de ridderzaal van de Kruispoort, waar Hoofdman Bart Vyvey zich tevreden uitliet over de groeiende belangstelling voor het evenement.

Geschiedenis

De Brugse Sint Michielsgilde was de oudste bekende Vlaamse schermersgilde. Vanaf 1444 kan men spreken van een georganiseerde gilde, zo blijkt uit sporen terug te vinden in het stadsarchief : 'brief inhebbende vele ordonnantien en de verbanden onderlinghe ghemaect ende bezeghelt'. Na hun officiele erkenning werden de schermers 'Hallebardiers' genoemd en werd in 1521 een hoofdman, koning, deken, goeverneur en een eed. Zij traden op als vijfde officiele wapengilde van Brugge en namen ook deel aan de Heilige Bloedprocessie met eigen paruere en gildekleuren. Het 'Gildeboek van de Hallebardiers' werd aangelegd in 1717 en bijgehouden tot 19 oktober 1905, wanneer de schermersgilde ontbonden. 100 jaar na die ontbinding werd de Gilde in 2005 heropgericht en kreeg ze van het stadsbestuur de Kruispoort als toepasselijke en mooie locatie toegewezen.

(FN-Op Locatie)
Meer op www.escrime.be

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com