stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=26596
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2020 Stadsomroep.com

VOKA Brugge wil nieuwe fusie tot Stadsgewest Brugge

Economie
Brugge, woensdag 14/1/2009. Tijdens de Voka-nieuwjaarsreceptie gisteravond in Brugge pleitte regiovoorzitter Jean-Pierre Saelen voor een fusie van de gemeenten van het Brugse arrondissement om de regio op die manier meer slagkracht te geven.

Voor Voka West-Vlaanderen moet "in het kader van de discussie over de staatshervorming ook gepraat worden over een efficiëntere en daadkrachtiger overheid op het lokale niveau. Een uitbreiding van de steden tot ruimere stadsgewesten voldoet meer aan de hedendaagse eisen van zowel beleidsstrategie als dienstverlening," stelt de Brugse regiovoorzitter Jean-Pierre Saelen.

Tage beslissingen

"In de politiek wordt er helaas te vaak niet beslist, of het nu gaat op federaal vlak, of op het gewestelijk of lokale niveau," vindt Jean-Pierre Saelen. "Denken we maar aan de dossiers in onze streek : de ontsluiting van de haven met o.a. het Schipdonkkanaal, het fameuze stadiondossier waarbij de bal nu in het kamp van de Vlaamse regering ligt, met o.a. de afbakening van het Regionaal Stedelijk Gebied Brugge… Telkens blijken we in het defensief gedrongen te worden, en leidt het uitstel van beslissing tot soms pijnlijke polarisaties van standpunten."

Voka wil het beleid helpen in het nemen van beslissingen ter ondersteuning van de bedrijven. "Onze streek heeft nood aan meer lef, meer durf," zegt regiovoorzitter Saelen. "We hoeven niet bang te zijn voor grote projecten. Onze streek moet durven 'ja' zeggen, op basis van serene discussies met zin voor realiteit, voor creativiteit en voor verantwoordelijkheid. We moeten het ondernemerschap stimuleren, en nieuwe initiatieven toejuichen. Alleen zo zullen we jongeren kunnen motiveren om hier te blijven, en zélf te ondernemen. Vandaar dat wij nogmaals een lans willen breken voor een beleidstructuur op het niveau van het stadsgewest. Een nieuwe fusie van de gemeentes van het arrondissement, waarbij we zowel intern aan slagkracht kunnen winnen, maar ook extern ten aanzien van Brussel een sterkere positie kunnen opeisen. Als andere steden aan hun profilering werken en in die zin miljoenen euro (Vlaams en Europees) geld naar hun werkgebied sleuren, dan moet ook onze streek daar absoluut eensgezind werk van maken."

(FN-Meegedeeld-VOKA/Afbeelding: stadsomroep.com)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2020 Stadsomroep.com