stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=26305
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

We gaan minder uit met de feestdagen


Nationaal, vrijdag 5/12/2008. Steeds minder mensen gaan uit eten met kerst, maar ook met oud en nieuw en steeds meer mensen blijven lekker thuis en bestellen een afhaalmaaltijd bij een traiteur of een restaurant. Dat blijkt uit een studie, uitgevoerd in opdracht van de federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen.

Opvallend is het stijgende aantal bestellingen bij traiteurs en restaurants die afhaalmenu's aanbieden. Gemiddeld gaat het om een stijging van 15%. Ruim 60% van de traiteurs heeft momenteel al meer bestellingen dan vorig jaar voor kerstavond en Kerstmis. Voor oudejaarsavond en Nieuwjaar stijgt dat aantal tot resp. 73% en 75%.

"Aan de basis van deze tendens, die vorig jaar reeds zichtbaar was, ligt ongetwijfeld de cocooning. Men kiest er vaker voor om de feestdagen in huiselijke sfeer door te brengen. Ook de alcoholcontroles en het rookverbod zitten er ongetwijfeld voor iets tussen," zegt Luc De Bauw, secretaris-generaal van de federatie Ho.Re.Ca Vlaanderen. "Ook de tendens van het stijgende aantal zaken dat tijdens de eindejaarsperiode gesloten blijft, zet zich verder. Op kerstavond en Nieuwjaar opent meer dan 70% van de horecazaken niet. Tijdens de feestdagen open houden met een degelijk aanbod aan een voor de consument aanvaardbare prijs, is niet evident. Daarbij komt nog dat extra personeel in die periode moeilijk te vinden is. Ondernemers wensen ook dat hun vaste medewerkers Kerst of Nieuwjaar in familieverband kunnen vieren," besluit Luc De Bauw.

(FN-Meegedeeld-Ho.Re.Ca Vlaanderen)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com