stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=24170
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

Bombardier: Groen heeft vragen bij naleving procedure


Brugge, woensdag 12/3/2008. Groen! Volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt zal minister Inge Vervotte ondervragen over de gevolgde aanbestedingsprocedure van de NMBS over de levering van treinstellen voor het Gewestelijk Expressnet (GEN) rond Brussel.

Door de toewijzing aan Siemens dreigt Bombardier een investering van 1,4 miljard euro mis te lopen, met alle gevolgen voor de werkzekerheid in de Brugse regio, en De Vriendt eist dat de wet op de overheidsopdrachten gerespecteerd wordt: "er zijn geruchten dat de offerte van Bombardier destijds werd aangepast op vraag van de NMBS, die extra deuren vroeg om het op- en afstappen van reizigers te versnellen. Door de extra deuren zou de offerte van Bombardier duurder zijn dan de concurrentie. De Vriendt stelt zich de vraag of de vergelijking met de offerte van Siemens rekening heeft gehouden met deze aanpassing. Met andere woorden, werden de bieders gelijk behandeld? En werd rekening gehouden met de bewezen degelijkheid van de treinstellen van Bombardier, terwijl Siemens enkel plannen op papier heeft?", zegt De Vriendt.

"Als Siemens de treinstellen aan de beste voorwaarden kan leveren, moet het order aan Siemens worden toegewezen, maar criteria zoals kwaliteit, duurzaamheid, sociaal- en milieubeleid van bedrijven zouden ook meer in rekening moeten worden gebracht."

Flahaut

"Toen ex-Minister Flahaut een bestelling voor Defensie bij een bedrijf in zijn thuishaven WalloniŽ plaatste, werd terecht moord en brand geschreeuwd over mogelijk favoritisme en dus moeten wij ons nu ook consequent hiertegen behoeden, maar het is cruciaal dat de aanbestedingsprocedure correct verloopt. Het gaat om de grootste investering van de NMBS ooit en de werkzekerheid van in totaal 1350 mensen staat op het spel. Bombardier is stilaan het enige grote bedrijf nog aanwezig in de Bruse regio. Redenen genoeg om over de gevolgde procedure snel duidelijkheid te vragen aan Minister Vervotte," besluit Wouter De Vriendt.

(FN-Meegedeeld-WDV)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com