stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=19129
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

UNIZO voorspelt gouden toekomst voor goed gerunde buurtwinkels


Nationaal, maandag 6/11/2006. VDV, de UNIZO organisatie van de zelfstandige voedingswinkeliers, die vanavond de Belgische buurtsupers met de beste verstogen nomineert, stelt dat de kleine buurtwinkels, die hun zaak professioneel runnen, in de komende 10 jaar hun marktaandeel weer zullen zien groeien.

Einde slechte tijden

Op tien jaar tijd sloten vier op tien zelfstandige supers definitief de deuren, vooral omdat hard discounters zoals Aldi en Lidl hun aantal vestigingen van 300 naar 600 verdubbelden. Hun marktaandeel steeg van echter maar van 10% naar 14% en stagneert. Daarnaast investeerden veel oudere zaakvoerders niet meer, waardoor heel wat winkels sloten als de zaakvoerder ermee kapte. Volgens VDV zal deze neergang nog even voortduren, want meer dan de helft van de handelszaken haalt slechts een jaaromzet van 250.000, te weinig om rendabel te kunnen exploiteren.

Toch gouden toekomst?

"Toch is er nog een toekomst voor de buurtsupers," stelt Luc Ardies, nationaal secretaris van de VDV. "Zo'n 3.000 dynamische superettes en buurtsupermarkten bewijzen dat vandaag al. Volgens een recente analyse van AC Nielsen groeide, per 100 vestigingen, de laatste tien jaren het marktaandeel van de zelfstandige supermarkten van 1,9% tot 2,2%, terwijl dit van de discounts daalde van 3,2% naar 2,1%.

Buurtwinkels

"Vooral de nieuwe buurtwinkels doen het bijzonder goed. Hun assortiment is afgestemd op de 'nieuwe consument' zoals tweeverdieners en alleenstaanden, met vooral aantrekkelijke verstogen en veel kant-en-klare gerechten. Hun nabijheid laat de vaak gehaaste 'nieuwe consument' toe na het werk snel nog wat dagelijkse boodschappen te doen. Het succes van deze nieuwe zelfstandige 'buurtsupers' is ook te danken aan hun groeiend professionalisme, vaak in samenwerkingsverbanden, waardoor de zelfstandige zaakvoerder zich kan concentreren op datgene wat hem positief doet onderscheiden van ketens en discounts: het persoonlijke contact met de klanten. De komende tien jaren zal het marktaandeel van dit soort nieuwe zelfstandige supers verder stijgen, voorspelt voorspellen wij van UNIZO," besluit Luc Ardies.

(FN-Meegedeeld-UNIZO)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com