stadsomroep.com


Afdrukvriendelijke versie van tekst en afbeeldingen op http://www.stadsomroep.com/Detail.asp?NUM=14183
Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com

1 jaar na crash: WILOO eist maatregelen tegen MK


Brugge, zondag 16/10/2005. Net 1 jaar nadat een Boeing 747 van MK Airlines onmiddellijk na het opstijgen in Halifax, Canada, crashte, vraagt de Oostendse actiegroep WILOO opnieuw aan minister Renaat Landuyt, wat hij terzake heeft ondernomen. En dag voor de crash landde het gecrashte tuig immers nog op Oostende, waar het eigenlijk had moeten worden gecontroleerd.

Na de ramp in Halifax spatte het volgetankte vliegtuig op het einde van de startbaan tegen een berm uiteen en brandde volledig uit in de bossen net buiten de landingsbaan. De zeven bemanningsleden kwamen hierbij om.

'Was het drama in Oostende gebeurd, dan waren de brokstukken pal op Stene terechtgekomen en zou de ramp niet te overzien zijn geweest,' zegt Jacques Deneckere van WILOO, die nu antwoorden eist die hij in het voorbije jaar niet heeft gekregen.

Fouten

In de Canadese krant 'The Brandon Sun' verschenen deze week de eerste resultaten van het onderzoek, uitgevoerd door de Canadese 'Transportation and Safety Board Canada' naar de oorzaken van de crash. dat onderzoek is niet mals voor het Ghanese MK Airlines. Uit een voorpublicatie van het rapport blijkt dat volgens de Canadese autoriteiten oververmoeidheid en onvoldoende opleiding de oorzaken waren van het ongeval. De bemanning van het toestel moest blijkbaar 30 uur na elkaar doorwerken en was onvoldoende opgeleid om met bepaalde software om te gaan.

Zie http://www.brandonsun.com/story.php?story_id=6635

De zeven families van de slachtoffers hebben inmiddels MK Airlines als verantwoordelijke voor de rechter gedaagd, en de Oostendse actiegroep WILOO vindt een en ander zeer verontrustend. 'Blijkbaar heerst er binnen MK Airlines een stresscultuur en ligt het accent op tempo en winst maken ten koste van veiligheid. Sinds de grote MK-ramp van vorig jaar de vierde al in amper n decennium - landden quasi dagelijks MK-toestellen op Oostende. DC-8-toestellen ouder dan 35 jaar en zr lawaaierige B-747's zijn dagelijkse kost voor Ostend Airport. Om deze gevaarlijke situatie aan te klagen stuurden wij reeds diverse brieven naar federaal Minister voor Mobiliteit Renaat Landuyt. Tot op heden antwoordt de Ministerechter niet. Net als zijn Vlaamse confrater Peeters blijkt ook Landuyt ongevoelig te zijn voor deze hekele materie.

WILOO stuurde vandaag een nieuwe brief aan Landuyt, waarin de schorsing van de trafiekrechten van MK airlines wordt geist.

(FN-Meegedeeld-WILOO)

Auteursrecht uitdrukkelijk voorbehouden - © 2019 Stadsomroep.com