Nieuws uit de Brugse regio

Groenen optimistisch over Lappersfort na bezoek aan minister Peeters


Audio Reportage


Brugge, donderdag 9/9/2004. Na een "geslaagd bezoek aan het kabinet van bosminister Peeters" vragen het Groene Gordel Front, Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen, Vereniging voor Bos in Vlaanderen, Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon, Greenpeace, Natuurpunt en het Wereldnatuurfonds dat het Lappersfort nu eindelijk en bij hoogdringendheid definitieve bescherming krijgt als stadsbos.

Optimisme

Met een duidelijk optimistische toon zegt Erik Grietens, van de Bond Beter Leefmilieu dat "het Lappersfortbos als groene zone ťťn van de hoekstenen worden van de Groene Gordel rond Brugge kan en moet worden. Het gebied vormt als het ware een scharnier tussen de Groene Gordel rond Brugge en de natuur langs het kanaal Oostende-Gent. In en rond het bos zijn ook interessante natuurwaarden aanwezig en mits enig beheer kan dit een waardevol bos- en natuurgebied blijven. Het zou al te gek zijn om dit bos half te laten verdwijnen terwijl in Vlaanderen - ook in Brugge - de nood aan stadsbossen zo groot is. Mensen willen bos en groen, om zich te ontspannen en om ervan te genieten. En als zuurstof voor Vlaanderen!"

Ethiek

Tot slot dient zich ook een etische beschouwing aan. Het aspect van directe democratie en inspraak van de burgers waarbij minstens 4000 burgers tijdens een betoging na de ontruiming van het bos, zich zichtbaar en actief uitspraken over het behoud van het bos moet als substantiŽle meerwaarde beschouwd worden. Los van aantallen burgers is er het breed maatschappelijk draagvlak van 103 kleine en grote organisaties & een beschermcomitť van 400 geŽngageerde Bos-Vlamingen die zich als beschermende cirkel rond het Lappersfortbos hebben genetwerkt. De hoop en de verwachting bij deze organisaties en mensen schenken ook een meerwaarde aan dit gebied. De aankoop van het Lappersfortbos opnieuw naar de Griekse kalender verwijzen zou het cynisme bij vele geŽngageerde burgers enkel versterken. En wat zeker moeilijk te aanvaarden is, is dat een open en eerlijke volksbeweging gecounterd zou worden door enkele onzichtbare tenoren in achterkamertjes.

Symboolfunctie

"De strijd voor het integraal behoud van het Lappersfortbos is een hart onder de riem geworden voor iedereen die zich inzet voor het behoud van natuur en open ruimte. Tevens is het Lappersfort het bos bij uitstek dat symbool staat voor de vele andere bedreigde zonevreemde bossen.," stelt Erik Grietens, van de Bond Beter Leefmilieu.

(FN-Meegedeeld)

Meer over Milieu    Actie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag