Nieuws uit de Brugse regio

Nieuw lokaal speelpleinwerking van Oranje


Brugge, dinsdag 20/7/2004. De speelpleinwerking van vzw Oranje opent deze middag in de in de Paul Gilsonstraat in Sint-Andries zonet een splinternieuw lokaal.

Nieuw Lokaal

Met de steun van de stad Brugge bouwde Oranje op de oorspronkelijke site van de speelpleinwerking. Het nieuwe lokaal is voorzien van een afgesloten snoezelruimte, iets wat zeker noodzakelijk is voor verschillende kinderen met een handicap. Daarnaast beschikt het lokaal ook over een ruime polyvalente zaal en een sanitaire ruimte die rolstoeltoegankelijk is.

Vanaf deze zomer zal het lokaal volop gebruikt worden voor de speelpleinwerking. Op het speelplein komen dagelijks tussen 60 en 80 kinderen spelen. Ook een 20-tal vrijwillige monitoren staan in de vakantie elke week paraat om de kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen. Zij zorgen voor een goed verloop van de activiteiten, ondersteunen de kinderen die daar nood aan hebben en zorgen voor een korte terugkoppeling naar de ouders.

Meerwaarde

Het nieuwe lokaal betekent ontegensprekelijk een absolute meerwaarde voor dit alles: de polyvalente ruimte biedt sowieso meer speelmogelijkheden, de aparte snoezelruimte is zonder meer een verademing voor heel wat kinderen en dankzij de verzorgde sanitaire ruimte kunnen kinderen met een handicap de zorg genieten die zij nodig hebben.

Doorheen het jaar wordt het lokaal gebruikt als vergaderruimte voor verschillende werkgroepen, vormingsactiviteiten en andere initiatieven.

Hoe het begon.

Oranje heeft er inmiddels al heel wat werkingsjaren op zitten.In 1966 richtten een aantal idealistische en sociaalvoelende vrijwilligers op initiatief van Chris Saelens en na een vraag van een moeder van een meisje met een handicap - een speelpleinwerking op waar zowel kinderen met als zonder handicap samen konden spelen. Om de simpele reden dat de kinderen op het speelplein een oranje sjaaltje droegen, kreeg die speelpleinwerking de naam 'Oranje'. Vzw Oranje was geboren.

Heel bescheiden begonnen als speelpleinwerking, is vzw Oranje doorheen de tijd - op basis van concrete vragen en rele noden van mensen met een handicap en/of hun omgeving - uitgegroeid tot een dynamisch netwerk van dienstverlening (woonprojecten, dagcentra, sociale dienst, diverse vrijetijdsprojecten, ). Het ultieme doel van elke interventie van vzw Oranje is onveranderlijk de optimalisering van de levenskwaliteit van personen met een handicap.

Het speelplein evolueerde

De speelpleinwerking is doorheen de jaren steeds een belangrijke wortel gebleven. Al 38 jaar lang staan tientallen vrijwilligers tijdens de paas-, kerst- en zomervakantie paraat om telkens weer honderden kinderen en tieners met en zonder handicap een fijne speelvakantie aan te bieden.
In de regio Noord-West-Vlaanderen heeft Oranje twee eigen speelpleinwerkingen, met name in Sint-Andries en in Koolkerke. Daarnaast ondersteunen de vrijetijdsmedewerkers enkele gemeentelijke speelpleinwerkingen in het toegankelijker maken van hun speelplein.

Info

Mensen die meer informatie wensen over vzw Oranje in het algemeen of over de speelpleinwerking in het bijzonder, kunnen steeds telefoneren (050/341.341) of mailen (info@oranje.be). 16-plussers die het voelen kriebelen om vrijwilliger te worden op het speelplein, kunnen steeds contact opnemen met Lieven Bal (050/341.341 of vrijetijd@oranje.be).

(FN-Op Locatie)
Meer over Sint-Andries    Koolkerke    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag