Nieuws uit de Brugse regio

Zone 30 in Brugge: de cijfers


Audio Reportage


Brugge, woensdag 31/3/2004. Gisterenavond op de Brugse gemeenteraad werd een aardig nummertje opgevoerd rond de al dan niet werking van de zone-30 in Brugge.

Decoorne

Volgens raadslid Lucien Decoorne (LB) 'bevestigden cijfers die hij net had gekregen van de politie zijn stelling dat de reglementering niet deugt. 88 % van in totaal 5760 gecontroleerde voertuigen sneller reden in de binnenstad immers sneller dan de limiet, 30 km/uur. Slechts 12 % van chauffeurs (696 op 5760) houdt zich aan de regels en rijdt minder dan 30.' Zei Decoorne die bovendien claimde dat 'Dat dus flagrant in tegenstelling is met de beweringen van de Brugse korpschef in de kranten.'

Moenaert

De Burgemeester gaf aan dezelfde cijfers echter een heel andere wending: 'slechts een 10-tal percent van de gecontroleerde bestuurders werden geverbaliseerd voor een zware overtreding. De rest gaat vrijuit, ook al zit een belangrijk aantal misschien net boven de 30 maar onder de 45, en dat is inderdaad de grens waarop de flitstoestellen zijn ingesteld.'

'Bovendien,' lichtte de burgemeester toe, 'komen de meeste van deze snellere chauffeurs voor op een drietal plekken, zoals de Lang Rei, waar wij inderdaad nog moeten werken aan de infrastructuur. Deze werken moeten uiteraard gebeuren, maar gezien het hier om een belangrijke verkeersader gaat nemen we onze tijd om deze heraanleg grondig voor te bereiden. En eenmaal die aanpassingen er zijn gebeurd, en wij denken hier met name aan asverschuivingen en visuele hindernissen, zal ook op deze enkele snellere weghen ook de zone-30 worden gerespecteerd. Ik stel vast, samen met iedereen die in Brugge woont en de situatie kent, dat het verkeersgedrag in de stad in de voorbije 10 jaar helemaal is veranderd', vond Burgemeester Patrick Moenaert.

Minder ongevallen

'We moeten erop letten niet het kind met het badwater weg te gieten. Het is niet omdat en in welgeteld drie straten in Brugge de zone-30 nog niet even efficiŽnt wordt nageleefd, dat we het hele systeem op de wip moeten zetten: in de voorbij jaren is het aantal verkeersongevallen in Brugge drastisch gedaald, en daar zit zone-30 in een belangrijk deel voor tussen. En dŠt is uiteindelijk wat telt.' Besloot burgemeester Patrick Moenaert.

(FN-op Locatie)

Meer over Politiek    Patrick Moenaert    Politie en Gerecht    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag