Nieuws uit de Brugse regio

Brugse gemeenteraadsleden worden de mond gesnoerd


Audio Reportage

Brugse gemeenteraadsleden worden de mond gesnoerd
Brugge, vrijdag 28/11/2014. In een zoveelste aanslag op de decretale rechten van verkozen gemeenteraadsleden, mogen die voortaan in Brugge klaarblijkelijk geen vragen meer stellen over zaken waarin derden in betrokken zijn. Dat lijkt een bijzondere redenering die de stad sinds enkele dagen hanteert, in de wijze van beantwoorden van sommige schriftelijke vragen van raadsleden.

Zorgelijke Zorghe

Gemeenteraadslid Jasper Pillen, kreeg in antwoord op bezorgde opmerkingen over de staat van het gebouw De Zorghe, een eigendom van de stad, waarin onder meer het archief van de Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle gevestigd is, veeleer een veeg uit de pan dan een antwoord: 'Uw vraag is een eigenaardige omweg. De huurder mag ons steeds contacteren' .

Recht en plicht van raadslid

Een stadsgebouw en zijn staat van onderhoud zijn volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) nochtans uitdrukkelijk één van de vele thema's waarover gemeenteraadsleden niet alleen controlerecht op het bestuur maar zelfs ook controleplicht hebben: 'zij moeten volgens het decreet wijzen op eventueel gebrekkig nakomen van wettelijke en decretale verplichtingen vanwege de uitvoerende macht. En daar valt het correct onderhoud van het onroerend patrimonium uiteraard bij,' werd ons bij navraag bevestigd.

Burgemeester schrapt antwoord schepen

Maar dat ziet het Brugse stadsbestuur en met name de burgemeester dus klaarblijkelijk anders en die stuurde aan antwoord dat overigens niet het antwoord van de bevoegde schepen was, die wel een correct antwoord met zelfs concrete oplossingen had verstrekt, maar dat werd niet doorgestuurd naar Pillen, die naar wij vernemen op uitdrukkelijk verzoek van burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) dus iets kreeg, dat niet alleen weinig fatsoenlijk is maar zelfs ook niet wettelijk. Jasper Pillen is dan ook boos en vraagt zich afwaar deze inperking van zijn controlerecht zal ophouden: "Als je deze logica volgt kan straks een burger ook niet meer bij ons aankloppen als zijn straat moet heraangelegd worden of als hij wat voor problemen dan ook heeft met de stad... Dan is het hek toch van de dam?"

Staat van de Zorghe

Het gebouw aan de Moerkerkse Steenweg 104 in Sint Kruis verdient al sinds jaren een meer dan nodige opknapbeurt en er is vooral sprake van insijpeling van regenwater, met vocht- en schimmelplekken in het archief voor gevolg (foto). "In de benedenverdieping slaat bij zware regenval het water letterlijk door de muren. Het belang van het archief kan niet onderschat worden en de inzet van de vrijwilligers en bezielers is lovenswaardig. Een oplossing is dus nodig", en de vraag van Jasper Pillen, waarop er dus nog geen echt antwoord kwam, luidt: "kan de Stad de nodige werken laten uitvoeren om de bestaande problemen op te lossen?"

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Geschiedenis    Politiek    Open VLD    sp.a    Renaat Landuyt    Jasper Pillen    Sint-Kruis    Huisvesting    Verenigingen    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag