Nieuws uit de Brugse regio

Wieder: armen nemen het woord en voegen daden bij woorden


Audio Reportage

Wieder: armen nemen het woord en voegen daden bij woorden
Brugge, dinsdag 18/11/2014. De vzw Wieder, één van de Brugse 'verenigingen waarin armen het woord nemen' is bezig met de jaarlijkse fondsenwerving voor de kerstactie. Een actie die nodig is om enerzijds mensen rechtstreeks te helpen, maar anderzijds ook vooral om Wieder meer bekend te maken bij de bevolking en de laagdrempeligheid van de vereniging te beklemtonen. Want Wieder is in de eerste plaats een vereniging waarin mensen met armoede-ervaring samenkomen, om zo ervaringen te delen en deze mensen te wapenen tegen uitsluiting, leggen Gaston en Myriam uit, zelf mensen met armoede-ervaring.

Niet stil zitten

'In Wieder zitten we zeker niet stil en doen we heel wat: zo zijn er maandelijkse gespreksgroepen: elke eerste dinsdag van de maand, van 19u tot 21u, komen we samen om ervaringen uit te wisselen. Op open namiddagen is er ruimte voor een losse babbel of een vertrouwelijk gesprek," hegt Myriam uit. Elke dinsdag van 14u30 tot 17u30, uitgezonderd de eerste dinsdag van de maand. Daarnaast probeert Wieder ook te helpen bij culturele en ontspanningsmogelijkheden, zoal het organiseren van gezamenlijke goedkope cinema-vertoningen, en cursusussen, zoals informaticaopleidingen.

Drempel

'Maar we stellen vast dat niet iedereen durft komen. Ze hoeven zich nochtans niet te schamen voor armoede,' zegt Myriam. 'Het zou meer bekend moeten worden wat wij doen' vult Gaston aan, 'Want ik zie bijvoorbeeld op zondagmorgen dat mensen in vuilnisbakken zoeken naar brood en je ziet weer meer mensen bedelen op straat: aan de ingang van de Aldi staan ze met een bekertje. Je vraagt je af hoe dit kan in een land, een stad als Brugge, die alles heeft. Ik vind het niet normaal dat nog zoveel mensen echt op straat leven.' 'En er zit ook veel armoede verdoken achter muren,... en door samen deel te nemen aan activiteiten krijgen we een groepgevoel, het iedde dat we er niet meer alleen voor staan. Dat we er bij horen, want iedereen vecht tegen armoede,' vindt Myriam.

Kerstactie

'Veel mensen voelen zich eenzaam rond kerstavond en daarom ontstond de idee zelf daar iets aan te doen. En deze avond is ondertussen een succes geworden, waarmee we ook mensen bereiken die nog niet in Wieder zijn,' zegt Myriam trots. 'We financieren het feest ook zelf door elk jaar pannenkoeken te verkopen. Natuurlijk, als het verkiezingen zijn verkopen we veel meer pannenkoeken,' legt ze veelbetekenend uit. 'En daarmee betalen we een eenvoudige feestmaaltijd en iedereen, vorig jaar waren er ongeveer 70 mensen, krijgt ook een cadeau. Cadeaus die we vooral via scholen krijgen, waar kinderen over armoede hebben geleerd... Maar vooral het samenzijn is belangrijk, en daarom moeten we nog meer mensen bereiken.'

Steun de actie

Wie pannenkoeken wil kopen ten voordele van de kerstactie van Wieder, kan nog tot donderdag 20 november mailen naar vzwwieder@hotmail.com .
Wie een leuk cadeau wil schenken voor de kerstactie van Wieder, kan ook nog na die datum daar terecht.

VZW Wieder
Rozendal 3
8000 Brugge
Tel: 050/33 54 84
Gsm: 0499/31 50 96

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.vzwwieder.net
Contacteren via mail vzwwieder@hotmail.com
Meer over Actie    Politiek    Huisvesting    Sociaal    Zorg    Welzijn    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag