Nieuws uit de Brugse regio

Nico Blontrock en Jean-Pierre Drubbel schrijven over Mensen achter Brugse kloostermuren


Audio Reportage

Nico Blontrock en Jean-Pierre Drubbel  schrijven over Mensen achter Brugse kloostermuren
Brugge, zaterdag 15/11/2014. Nico Blontrock, journalist voor Radio 2 West-Vlaanderen en voorzitter van het Kantcentrum vzw, en Jean-Pierre Drubbel, ere-hoofd van de Brugse Dienst voor Toerisme en viertalig stadsgids, schreven samen een boeiend nieuw boek over een tot nu toe vrij onbekende kant van Brugge. Gewapend met een opnametoestel hebben ze maandenlang bij kloosterdeuren aangebeld, voor het interviewen van zusters, paters en broeders voor hun boek 'Mensen achter Brugse kloostermuren'. En een onbekende wereld is echt open gegaan: 'ik ben ook aan het boek begonnen, omdat ik als stadsgids vaak vragen kreeg over of er nog kloosterlingen achter de muren zaten en zo ja wat ze daar tegenwoordig deden en vanuit die nieuwsgierigheid is het boek, waarvoor ik nu eindelijk ook tijd heb, want ik ben met pensioen, eigenlijk gegroeid' zegt Jean-Pierre Drubbel. Tot hun verbazing stelden ze vast dat er nog nagenoeg dertig kloostergemeenschappen leven in Brugge waarin ongeveer 230 kloosterlingen actief zijn. Nagenoeg al die kloosterdeuren gingen uiteindelijk open, nagenoeg alle religieuzen deden hun verhaal.

Zouden ze erin slagen te achterhalen hoe hun gastvrouw of gastheer ertoe gekomen is zich in een klooster terug te trekken? Was hun intrede een middel om haar/zijn idealen te verwezenlijken of dreven de omstandigheden hen naar hun roeping? Hoe staan ze tegenover de veranderingen die ook in het kloosterleven geslopen zijn en hoe leven zij anno 2014 in een sterk veranderde en veranderende maatschappij? Hoe zien ze de toekomst van hun gemeenschap? Hebben zij het ware geluk gevonden of hebben ze 'iets' gemist?

Voor vragen op die antwoorden moeten we naar het boek zelf verwijzen en om het met de woorden van Jean-Pierre Drubbel te zeggen: 'elk mensenleven is een verrassing op zich', dus verwacht je aan het onverwachte... Jo Berten, de voorzitter van de Koninklijke Gidsenbond Brugge, die het boek officieel voorstelde zag er alvast "tegengif in voor veel te verwachte kwalen van de komende maanden..."

Mensen achter Brugse kloostermuren
Nico Blontrock en Jean-Pierre Drubbel
Zorro Uitgeverij
Hardcover - 224 pagina's
Prijs: 24,95
ISBN : 978 94 6168 0372

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)
Meer op www.zorrobooks.be
Contacteren via mail info@zorrobooks.be
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Geschiedenis    Literatuur    Sociaal    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag