Nieuws uit de Brugse regio

Pol Van Den Driessche gaat senaatscommissie leiden


Audio Reportage

Pol Van Den Driessche gaat senaatscommissie leiden
Brugge, woensdag 5/11/2014. Senator Pol Van Den Driessche (N-VA) is verkozen tot voorzitter van de commissie 'Transversale Aangelegenheden Ė Gemeenschapsbevoegdheden'. Dat is van een van de vier senaatscommissies die bevoegdheidsconflicten tussen de Federale en deelregeringen moet proberen mee op te lossen.

Nieuwe rol Senaat

'De senaat is niet meer die hoge vergadering van weleer en heeft een zeer beperkte bevoegdheid, waardoor senator zijn nu een deeltijds mandaat is... Een voorbeeld dat we moeten bekijken is de aanpak van drugs. Preventie is daar een bevoegdheid van het departement Welzijn van de gemeenschappen, in ons geval de Minister Van Welzijn Vandeurzen, die bijvoorbeeld instaat voor de opvang van verslaafden zoals in Brugge in De Sleutel. Maar als je met drie kilo marihuana op de bagagedrager van je fiets wordt betrapt, dan is de bestraffing Federaal. Vrijdag gaan we beslissen welke van deze thema's, we de komende weken en maanden willen bekijken', zegt Van Den Driessche.

SyriŽstrijders

'Het zou bijvoorbeeld het dossier van de SyriŽstrijders kunnen zijn: ook hier is de bestraffing Federaal via politie en gerecht terwijl het verhinderen van het naar daar gaan, bijvoorbeeld via het onderwijs, of na misschien eerst een straf te hebben uitgezeten de terugkerende personen re-integreren in de samenleving, da's dan weer Vlaamse materie. Ook de problematiek van eenoudergezinnen, Ö, en door hoorzittingen to organiseren zullen wij aanbevelingen kunnen formuleren om tot oplossingen te komen... Als N-VA'er sta ik er normaal voor om zoveel mogelijk bevoegdheden naar de deelstaten te halen, maar we zullen compromissen moeten zoeken die wellicht de beide richtingen zullen kunnen uit gaan, soms zullen we moeten samenwerken, zoals in de Federale Culturele Instellingen, zoals de Koninklijke Bibliotheek,' geeft Pol Van Den Driessche diplomatisch aan, '...en wellicht om mij te plezieren zijn mijn twee ondervoorzitters twee socialisten...maar ik wil het doen werken'.

Interparlementaire Unie


Eerder werd Pol Van Den Driessche ook al voorzitter van de Belgische groep van de Interparlementaire Unie, 'die parlementairen van alle landen ter wereld verenigt, om onder meer jonge democratieŽn bij te staan bij het laten werken van hun systeem... Mijn droom is die vergadering van parlementairen ooit eens naar Brugge te kunnen halen.'

Diplomatieke kwaliteiten

De 'spindoctor van de N-VA' zaloverigens naar eigen zeggen nog 'moeten laten blijken' of hij diplomatieke kwaliteiten vereist voor beide voorzittersjobs heeft, 'maar bijvoorbeeld in zowel de Vlaamse als Federale formatiegesprekken heb ik toch, zonder het geheim der goden te vertellen, mede dank zij het feit dat ook heel wat CD&V'ers goed ken, een rol kunnen spelen om tussen schijnbaar onoverbrugbare verschillen tussen partijen te verkleinen... Ik heb van Hugo Schiltz 25 jaar geleden geleerd bruggen te slaan... Je moet kunnen in het hoofd van de tegenstander kruipen om te weten wat zijn strategie is", licht Pol Van Den Driessche toe...'

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)

FN
Meer over Opinie    Politiek    N-VA    Pol Van Den Driessche    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag