Nieuws uit de Brugse regio

Neutrale bezoekruimte Het Huis zoekt vrijwilligers


Audio Reportage

Neutrale bezoekruimte Het Huis zoekt vrijwilligers
Brugge, maandag 27/10/2014. De neutrale bezoekruimte Het Huis-Brugge, in de Rozendal 5 in het centrum, is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In Het Huis worden kinderen, die verwikkeld in moeilijke echtscheidingsprocedures opgevangen, bij de ontmoetingen met gezinsleden. Het Huis wordt niet gesubsidieerd door de Overheid, en werkt daarom alleen maar met vrijwillige medewerkers die een gedegen vorming hebben gevolgd en een proeftijd hebben doorlopen.' 'Dikwijls zijn ze zelf ook ervaringsdeskundigen: ze waren ooit zelf kind in een moeilijke scheiding of ze zijn zelf gescheiden,' licht Paul Theeuws, voorzitter van Het Huis vzw toe.

Grote nood

'Bijna 1 op 3 kinderen in Vlaanderen maakt een echtscheiding of huiselijk geweld mee en een neutrale bezoekruimte, zoals Het Huis, is vaak de enige oplossing om contact te houden tussen het kind en elk van de ouders, en veelal ook de grootouders.' legt Rita Hey, algemeen co÷rdinator van Het Huis uit. 'En wij verwachten van medewerkers dat ze zich betrokken kunnen voelen voor beide partijen in een conflict,maar zonder keuzes te maken. Onze keuze is die van het kind. En best vertrekken we daarbij ook niet vanuit een ocharme-gevoel, want dan zijn we mis bezig.'

Inhoudelijk verslag

"Inhoudelijke verslaggeving, dat is wat Het Huis anders maakt dan andere neutrale bezoekruimtes die bestaan. Beroepshulpverleners zoals psychologen, psychiaters en dergelijke moeten in het kader hun contact met hulpvragenden een zekere geheimhouding respecteren en dat willen wij bewust niet," benadrukt Rita. 'Kinderen vertellen soms met overtuiging wat de ene of andere partij in het conflict waar ze de dupe van zijn, precies wil horen, maar ze hebben ook een eigen verhaal, maar je moet tijd maken om dat te horen. Wij observeren geduldig de opeenvolgende ontmoetingen en met verschillende observatoren maken we een eindverslag voor de rechter, ' besluit Rita Hey.

Vrijwilligers gezocht

Het Huis momenteel onder meer een administratieve hulp, maar ook naar een gemotiveerde co÷rdinator en enkele enthousiaste begeleiders.
Meer info in de neutrale bezoekruimte Het Huis-Brugge, Rozendal 5 te 8000 Brugge of via het internet: www.hethuis.be.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.hethuis.be
Meer over Kinderen    Jongeren    Binnenstad    Sociaal    Zorg    Welzijn    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag