Nieuws uit de Brugse regio

Brugse bruggenellende wordt gedeeltelijk opgelost: ruimere spertijden goedgekeurd

Brugse bruggenellende wordt gedeeltelijk opgelost: ruimere spertijden goedgekeurd
Brugge, maandag 22/9/2014. Het ziet er naar uit dat een deel van de Brugse bruggenellende eindelijk zal worden opgelost: Waterwegen en Zeekanaal NV en de stad hebben in onderling overleg beslist om ruimere 'spertijden' in te voeren op de spitsuren, met ingang van 1 november 2014. Volgens het akkoord worden de spertijden 's morgens en 's avonds uitgebreid tot een volledig uur, 's middags (behalve op woensdag) en op zaterdag vallen de spertijden weg. Daarnaast wordt de bediening van de verschillende bruggen beter op elkaar afgestemd en komen er extra regels voor de pleziervaart.

Miserie

Over het kanaal Gent-Oostende liggen tien beweegbare bruggen op korte afstand van elkaar en om het scheepvaartverkeer van en naar de havens van Zeebrugge en Oostende door te laten moeten deze bruggen regelmatig geopend worden, met een belangrijke impact op het wegverkeer in het humeur van de Bruggelingen als gevolg. Werken aan bruggen en sluizen zorgen bovendien voor nog grotere mobiliteitsimpact. De stad heeft begin 2014 verkeersmetingen uitgevoerd om zo de voor- en nadelen van de huidige spertijden beter in kaart te brengen en op basis van deze gegevens hebben Stad Brugge en Waterwegen en Zeekanaal NV nu dus beslist, om de spertijden met ingang van 1 november 2014 aan te passen.
Naast de aanpassing van de spertijden wordt de bediening van de verschillende bruggen ook beter op elkaar afgestemd en er komen ook aangepaste regels voor de pleziervaart: zo worden de bruggen op weekdagen niet bediend voor enkel pleziervaartschepen, tenzij zij daardoor langer dan 2 uur moeten wachten of zich in een grote groep (meer dan 10 boten) aanmelden. Waterwegen en Zeekanaal NV voorziet extra aanmeerplaatsen met walstroom tussen Steenbruggebrug en Katelijnepoortbrug zodat binnenvaartschepen zich in functie van de aangepaste spertijden gemakkelijker langs de kant kunnen leggen.
Bij het voorstel werd gezocht naar een zo goed mogelijke verhouding tussen het weg- en waterwegverkeer in Brugge. Na zes maanden volgt er een evaluatie. Deze infrastructurele maatregel is nodig om de wachttijden voor de vaart op Zeebrugge te beperken.

Nieuwe spertijden

maandag tot vrijdag:
7.30 uur - 8.30 uur
16.30 uur - 17.30 uur
Bijkomend op woensdag (behalve in juli en augustus):
11.50 uur -12.30 uur
Geen spertijden op zaterdag

(FN-Meegedeeld-Brugge en W&Z/Foto: FN)


FN
Meer over Economie    Haven    Verkeer    Mobiliteit    Politiek    Sint-Kruis    Zeebrugge    Koolkerke    Sint-Jozef    Binnenstad    Kristus Koning    Assebroek    Sint-Pieters    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag