Nieuws uit de Brugse regio

Brugse vrijzinnigen verhuizen naar voormalig politiegebouw in de Hauwerstraat

Brugse vrijzinnigen verhuizen naar  voormalig politiegebouw in de Hauwerstraat
Brugge, dinsdag 8/7/2014. Het Vrijzinnig Huis krijgt een onderkomen in het voormalig politiegebouw in de Hauwerstraat. Dit heeft het Brugse schepencollege beslist en is zonet formeel bekend gemaakt door de Brugse vrijzinnige gemeenschap, die al jaren om een eigen stek vraagt, en dus tevreden reageert op deze intentie van het stadsbestuur.

De Brugse vrijzinnige gemeenschap onderhandelde geruime tijd over de verwerving van een pand dat als thuisbasis voor alle geledingen en als infrastructuur voor hun activiteiten moet fungeren. In oktober 2012 kregen zij daarbij de steun van alle politieke partijen en in mei 2013 werd 'een Brugs Vrijzinnig Huis' opgenomen in het beleidsplan voor 2013-2018 voor de Stad Brugge. Nu besliste het schepencollege dat het Vrijzinnig Huis een onderkomen kan krijgen in het voormalig politiegebouw in de Hauwerstraat. Op die locatie komt ook een studentenhuis. Het gebouw zal hiervoor ofwel gerenoveerd worden, ofwel gaat het tegen de vlakte.

Dat het gewenste Vrijzinnig Huis op die locatie een plaats krijgt, stemt de vrijzinnige gemeenschap tevreden. Het pand biedt de nodige oppervlakte en een goede, zichtbare ligging, ideaal als werkplaats voor de professionele dienstverlenende instanties en als ruimte om activiteiten te organiseren. Na dit principestandpunt moet dit dossier nu verder uitgewerkt worden. De vrijzinnige gemeenschap zal binnenkort een uitnodiging ontvangen om een concreet voorstel uit te werken, zowel bouwtechnisch als financieel.

De georganiseerde vrijzinnige gemeenschap is relatief jong in Brugge. Zo vierde het Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug vorig jaar zijn 25ste verjaardag. William Pharasyn, de voorzitter van dat centrum noemt: 'de huidige accommodatie van de Brugse vrijzinnigen problematisch. We hebben geen ruimte om vrijzinnige plechtigheden te organiseren. Zo moeten we voor een vrijzinnige afscheidsplechtigheid uitwijken naar het crematorium, terwijl dat eigenlijk ook in een eigen ruimte zou moeten kunnen. Onder meer in Oostende en Kortrijk heb je centra waar de hele vrijzinnige gemeenschap onder één dak verzameld is. Op dit moment is in Brugge het vrijzinnige veld te veel versnipperd met het HuisvandeMens in de Jeruzalemstraat, waar je terecht kan voor de uitwerking van een vrijzinnige plechtigheid of voor individuele begeleiding, en anderzijds het Vrijzinnig Centrum De Sleutelbrug in de Beenhouwersstraat, waar activiteiten van lokale vrijzinnige verenigingen plaatsvinden. Het samenbrengen is uiteraard efficiënter.'

(FN-Meegedeeld-IMD)

FN
Meer over Politiek    Binnenstad    Sociaal    Welzijn    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag