Economie

Eerste zeegaande LNG-bunkerschip operationeel in Zeebrugge vanaf 2016

Eerste zeegaande LNG-bunkerschip operationeel in Zeebrugge vanaf 2016
Brugge, donderdag 3/7/2014. Mitsubishi Corporation, GDF SUEZ en NYK tekenden onlangs een overeenkomst voor het ontwikkelen van de LNG bunkermarkt wereldwijd, in de context van de verstrenging van de internationale regelgeving betreffende de impact van de scheepvaartactiviteiten op het milieu. Het partnerschap maakt nu bekend dat er uit de overeenkomst twee concrete contracten werden afgesloten: een gezamenlijk order voor een LNG-bunkerschip: het eerste LNG bunkerschip met als doel het voorzien van LNG aan LNG gedreven schepen, en ook een LNG-bunkeringcontract tussen GDF SUEZ en United European Car Carries (UECC), een van Zeebrugge's grootste short sea operators. Het LNG bunkerschip, dat vanaf 2016 operationeel zal zijn, zal Zeebrugge als thuishaven hebben.

Primeur

De bunkering operaties in Zeebrugge zullen vanaf dan gebruik maken van het large scale LNG bunkerschip met een capaciteit van 5.100 m, het eerste ter wereld geschikt om LNG aangedreven schepen van alle groottes te kunnen bevoorraden.

Het bunkerschip zal LNG-aangedreven schepen in de Noordzee en de Baltische zee voorzien van LNG. Het schip zal de twee LNG dual fuel car carriers van United European Car Carriers (UECC) bunkeren, die in maart van dit jaar werden besteld en ook in 2016 operationeel zullen zijn. Ook andere LNG aangedreven schepen in de Noordzee en de Baltische zee zijn een commercieel doel voor het partnerschap.

Ongeveer 50 LNG-aangedreven vaartuigen zijn ondertussen operationeel in Noord-Europa, waarvan de meeste overzetboten en kleine cruiseschepen. Het bestelde bunkerschip werd specifiek ontworpen voor het bunkeren van LNG-aangedreven cargo schepen, wat wereldwijd een primeur is.

Het havenbestuur van Zeebrugge ondersteunt de ontwikkeling van verschillende LNG projecten die verbonden zijn aan de haven. Zij verleenden hun volle medewerking aan de partners voor de realisatie van hun project, onder andere door de uitvoering van riscico-analyses en de voorbereiding van een aanpassing aan het havenreglement voor deze nieuwe veelbelovende technologie.

De haven van Zeebrugge feliciteert de initiatiefnemers voor dit baanbrekende project in de ontwikkeling van LNG als maritieme brandstof. 'Deze gebundelde krachten en de 27 jaar expertise in de gasdistributie, tonen de wereld dat Zeebrugge een vooraanstaande LNG-haven is die verschil kan maken in de LNG bunkerbusiness. We danken de partners voor hun inspanningen in dit project en voor hun geloof in onze haven.' Joachim Coens, CEO Port of Zeebrugge

(FN-Meegedeeld-MBZ/Foto: FN)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Concert    Milieu    Mobiliteit    Politiek    Philip Pierins    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag