Cultuur en evenementen

9de Symfonie van Beethoven in bijzondere Wereldoorlog I-herdenking

Op de agenda voor Brugge op donderdag, 19/6/2014:

Audio Reportage

9de Symfonie van Beethoven in bijzondere Wereldoorlog I-herdenking
Brugge, dinsdag 3/6/2014. Op donderdag 19 juni, gaat in het Concertgebouw een zeer bijzondere voorstelling door van de 9de Symfonie van Beethoven, door het Symfonieorkest Vlaanderen, in het kader van de herdenking van het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Bijzondere versie

De 9e van Beethoven bekleedt een prominente plaats in de klassieke muziek in en Beethoven schreef zijn muziek op het gedicht 'Ode an die Freude' van Friedrich Schiller toen hij reeds volledig doof was. Het gebruik van een koor in een symfonie was op het moment van de première in 1825 volkomen nieuw. De opvoering wordt een geactualiseerde heruitgave van die uit 1912 in het Zwitserse Basel ter gelegenheid van een internationaal vredescongres, waar 500 vertegenwoordigers uit 23 landen onder meer luisteren naar de Franse pacifist Jean Jaurès, die via diplomatie wil vermijden dat de spanningen op de Balkan ontaarden in een groter conflict dat we nu Wereldoorlog I noemen.

Die toespraak in de kathedraal van Basel wordt in het Concertgebouw door acteur Stefaan Degand met een ietwat geactualiseerde tekst het uitgesproken, weer gevolgd door de uitvoering van de 9de Symfonie van Beethoven. De eerste wereldoorlog is er niet mee tegengehouden maar 'Ode an die Freude' kennen we vandaag wél als officiële hymne van de Europese Unie en is erkend door UNESCO als cultureel werelderfgoed. Jean Jaurès werd overigens op 31 juli 1914 in Parijs vermoord door een Franse nationalist, kort voor de algemene mobilisatie.

Wij waren vanmiddag getuige van één van de laatste repetities van een werk dat volgens dirigent Jan Lathem-Koenig veel van zijn muzikale rijkdom mede dankt aan het feit dat Beethoven op het moment van het schrijven ervan al helemaal doof was, waardoor hij zijn compositiedrang vrijwel ongebreideld kon laten werken, zonder zich zorgen te maken over de implicaties van zijn partituur voor een live opvoering ervan. Daarom ook gaf hij zelf aan dat zijn werk pas later begrepen zou worden...

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)
Meer op www.symfonieorkest.be
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer van evenementen in onze Agenda!

Meer over Concert    Klassiek    Geschiedenis    Evenementen    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag