Cultuur en evenementen

Nieuw Seizoen in het Concertgebouw voorgesteld


Audio Reportage

Nieuw Seizoen in het Concertgebouw voorgesteld
Brugge, dinsdag 20/5/2014. Het Concertgebouw heeft zijn nieuwe seizoen 2014-2015 voorgesteld, dat vol contrasten zit. Volgens Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van het Concertgebouw, bij de voorstelling van het nieuwe seizoen, gaat de internationalisering van de werking verder, zonder de link met Brugge daarbij te verwaarlozen.

Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert en Mahler zullen er zijn maar er is ook een focus gericht op het UK en heel wat dansaandacht voor Azi. Het Domein gewijd aan de belangrijkste Japanse componist Toshio Hosokawa en de samenwerking tussen het westen en het oosten, van Arco Renz in Vietnam tot Sidi Larbi Cherkaoui in China geeft aan wat we bedoelen, zegt Katrien Van Eeckhoutte.
Jeroen Van Acker, de artistiek directeur van het Concertgebouw, licht de contrasterende festivals SLOW (36h) en RUMOER! over traagheid en snelheid toe en het grootschalige muzkale herdenkingsproject voor de Groote Oorlog met een concert van het Philharmonia Orchestra en de creatie van het opdrachtwerk Passchendaele van componist Sir Mark-Antony Turnage...
Een speciale vermelding is er voor de eregasten tijdens een Domein: cellist Steven Isserlis en choreograaf Wayne McGregor krijgen de tijd en ruimte die ze verdienen. Ook partners Anima Eterna Brugge en Rosas zijn er bij: Jos van Immerseel koos een prachtige Londense symfonie van Haydn uit en Anne Teresa De Keersmaeker maakt nieuw werk op muziek van Brian Eno. Brittannia rules tijdens het seizoen 2014-2015.

Naast vaste waarden als de festivals Jazz Brugge, Budapest Festival en MORE MUSIC!, investeert het Concertgebouw meer dan ooit in nieuwe creatie en concepten zoals de Angel Series, een nieuwe reeks compositieopdrachten speciaal voor de Angel Room, de ruimte in de nok van het Concertgebouw waar Luc Tuymans zijn muurschildering Angel maakte.

Op het vlak van kunsteducatie komen jong n oud aan bod, onder meer laten met lecture-performances over een vergeten instrument als het claviorganum en over de magie van polyfonie door Paul Van Nevel en zijn zangers van het Huelgasb Ensemble. Ook de jongsten worden opnieuw volop verwonderd en geprikkeld met het steeds rijker wordende aanbod voor scholen en families.

(FN/Patrick Pieters/Eigen Berichtgeving/ Foto: FN)
Meer op www.concertgebouw.be
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Theater    Dans    Klassiek    Onderwijs    Kinderen    Jongeren    Evenementen    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag