Nieuws uit de Brugse regio

Bruggeling Honoris Causa Jean-Luc Dehaene overleden


Audio Reportage

Bruggeling Honoris Causa Jean-Luc Dehaene overleden
Brugge, donderdag 15/5/2014. Voormalig premier Jean-Luc Dehaene is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in een ziekenhuis na een val op vakantie, bevestigt de CD&V, partij waarvan hij zijn leven lang een boegbeeld was. Dehaene werd geboren in Frankrijk in Montpellier als zoon van een Brugse psychiater en bracht zijn jeugd ook in onze stad door. Hij verhuisde later naar Brussel en Vilvoorde, waar hij huwde met zijn echtgenote Celie met wie hij vier kinderen had.

Bruggeling Honoris Causa

De link met Brugge, die hem volgens de Stadsomroep waardig maakt voor de uitzonderlijke eretitel Bruggeling Honoris Causa, heeft echter met veel meer dan met zijn jeugd in Brugge te maken. Zijn uitzonderlijke gevoelens voor 'zijn' Club Brugge hebben ervoor gezorgd dat hij in (en soms ook net buiten) de schaduw heel veel heeft bijgedragen tot de sportieve en vooral organisatorische en financiŽle professionalisering van Club Brugge en daarnaast zette Dehaene zich ook permanent in voor de verdere uitbouw van het Europacollege in Brugge. Die pan-Europese universitaire onderwijsinstelling zou ongetwijfeld noot op het huidige niveau zijn geraakt, zonder de inzet van Dehaene, die onlangs nog in een interview met de Stadsomroep opriep, om de Sint-Walburgakerk op te nemen in het gebouwenareaal van het College.

Afscheid

Dehaene had onlangs zijn afscheid van de politiek aangekondigd en werd eind februari succesvol geopereerd aan een pancreastumor, dezelfde kankervorm had als waaraan zijn partijgenoot en vriend Wilfried Martens overleed. Een groot Bruggeling Honoris Causa is heen gegaan.

(FN-Eigen berichtgeving/Foto: FN)

FN
Meer over Onderwijs    Geschiedenis    Politiek    CD&V    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag