Nieuws uit de Brugse regio

Brugse vzw ekr8 bouwt in eigen stad aan duurzame energietoekomst


Audio Reportage

Brugse vzw ekr8 bouwt in eigen stad aan duurzame energietoekomst
Brugge, woensdag 7/5/2014. De Brugse vzw ekr8 (spreek uit als e-kracht) wil mensen kosteloos advies geven over duurzaam energiegebruik en vooral veel mensen warm maken om over hun eigen energieverbruik na te denken alvorens er iets aan te doen.
Frank De Lannoit en Patrick Naeyaert rijden bijvoorbeeld beiden rond in elektrische auto's met batterijen die worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen. Onze maatschappij zal volgens hen over enkele honderden jaren bekeken worden als 'de middeleeuwen van de energie. Mensen die olie in brand staken, zo'n kostelijk en kostbaar product, waarmee je kunststoffen kan maken. Zij staken dat in brand om hun huis mee te verwarmen, de dommeriken! … Als je weet dat met één dag zonne-energie de mensheid 35 jaar lang in zijn energieverbruiik kan voorzien, waar zijn we nu dan mee bezig,' vragen ze zich af.

Energie als basisbehoefte

Frank De Lannoit ontwikkelt al vijf jaar grote zonneprojecten en wil de mensen helpen evolueren van energieconsument naar energieproducent. Patrick Naeyaert is de man achter zonne-energiebedrijf nSolar in Brugge: een pionier op het vlak van zonne-energie. En binnen de vzw bundelen ze nu krachten om overheden en burgers te overtuigen, niet met een commercieel verkoopspraatje zoals veel leveranciers van zonneboilers en zonnepanelen, maar met veel ruimere ideeën over hoe nieuwe en oude duurzame technologie in een nieuwe wereld in te zetten, want een zonneboiler bijvoorbeeld is niet persé zaligmakend. Toestellen die uitstekend zijn voor Griekenland werken hier omwille van het andere weer niet en wat hier werkt werkt bijvoorbeeld niet in Zweden. Maar veel mensen kopen producten gemaakt in China, die hier daarom niet efficiënt zijn. In de zomer oververhitten ze, in de winter werken ze niet en alleen in het tussenseizoen wordt een matig rendement gehaald. Maar mensen weten dit niet. Wij hebben een systeem ontwikkeld, speciaal voor de Belgische markt en die onmiddellijk daarrond, dat deze problemen opvangt. En gezien deze oplossing specifiek voor deze regio werkt, maken we ze ook hier, met inzet van de sociale economie.

Elektrische VW Kever

Frank en Patrick rijden beiden rond in elektrische auto's, die met batterijen worden aangedreven die worden opgeladen met stroom uit zonnepanelen. En ook hier gaan ze voor betaalbare simpele technologie. Ze hebben zelf al verschillende oude auto' omgebouwd om elektrisch te rijden. Hun laatste zeer opvallende exploot is een VW Kever (foto). 'Wij willen de autofabrikanten laten zien: maak een deftige elektrische auto. Op termijn is deze zeker goedkoper. Vooral in onderhoud: er moet geen benzine in, geen olie wisselen, geen koelvloeistof... Niks. Da's ook één van de redenen waarom autofabrikanten niet omschakelen:hun dealernet zou in duigen vallen. Zelfs het verhaal van het vervangen van batterijen is een fabeltje: ik rij al 4 jaar elektrisch, heb 150.000 kilometer op de teller, nog steeds met de originele batterijen. Wij hebben electrische moto's in on gamma waarvan de fabrikant 500.000 kilometer garantie geeft op de batterijen,' besluiten Frank De Lannoit en Patrick Naeyaert die wijzen op de stijgende energieprijzen en de onvermijdelijk op ons af komende olietekorten: 'nu is het moment.'

Wie erover wil praten of de Brugse technologie met eigen ogen wil zien kan terecht bij:

ekr8 vzw
Smedenstraat 53
8000 Brugge
0800 65 005

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto:FN)
Meer op www.ekr8.be
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Milieu    Techniek    Tewerkstelling    Politiek    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag