Economie

Sterk eerste kwartaal voor haven van Zeebrugge


Audio Reportage

Sterk eerste kwartaal voor haven van Zeebrugge
Zeebrugge, vrijdag 25/4/2014. In het eerste kwartaal van 2014 heeft de Zeebrugse haven de groei van de tweede helft van 2013 weten aanhouden. Dat blijkt uit de cijfers van het afgelopen kwartaal, die de haven deze namiddag bekend maakte. 'De stijging in de volumes zorgde in bepaalde sectoren zelfs voor recordvolumes,' zegt gedelegeerd bestuurder Joachim Coens.

De overslag in de haven van Zeebrugge lag in het eerste kwartaal van 2014,met 10.835.647 ton, 4,3 procent boven het niveau van vorig jaar.

Het roll-on/roll-off volume groeide met 7,5 procent tot 3.248.684 ton, voornamelijk dankzij een heropleving van de Britse economie. De aan-en afvoer van roro-ladingen steeg op alle Britse vaargebieden (Noord-, Midden- en Zuid-Engeland, Londen)en stuwen de goederenvolumes van en naar deze markten naar het hoogste niveau van de laatste 10 jaar, een tendens die volgens Coens alles te maken heeft met de economische heropleving op de Britse eilanden.

De overslag van de containers steeg met 10,2 procent tot een tonnage van 5.455.707. In TEU is een stijging van 9,2 procent. De groei is het sterkst in de Europese markt.

Op naar 2 miljoen auto's

De autosector maakte de hoge verwachtingen dit kwartaal ook waar: het aantal nieuwe wagens kent een stijging van 10,8 procent, een toename van 50.748 stuks, zowel in deepsea als in shortsea. Het havenbestuur gaat er van uit dit jaar 2 miljoen nieuwe wagens te kunnen behandelen. Coens wijst erop 'dat deze sector ook heel wat mensen te werk stelt, dus dat is ook in dat opzicht zeer belangrijk.'

Er werd het eerste kwartaal wel minder stukgoed, vloeibare bulk en vaste bulk behandeld. 'Omwille van de bijzonder zachte winter werd er bijvoorbeeld zeer weinig aardgas aangevoerd.'

(FN-Meegedeeld-MBZ)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Tewerkstelling    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag