Nieuws uit de Brugse regio

Laat je niet vangen door Windows XP vervanging

Laat je niet vangen door Windows XP vervanging
Brugge, maandag 7/4/2014. Vanaf morgen 8 april is het zover: dan stopt Windows met de ondersteuning van Windows XP. Er zullen geen automatische updates meer gedaan worden, dus de veiligheid van het systeem kan niet langer gewaarborgd worden. En er zijn in ons land er nog zo'n 600.000 gebruikers van Windows XP en die zitten vanaf dan met een deze dagen via de grote media en de banken tot grote proporties opgeklopt probleem.
Een upgrade doen betekent volgens hen immers meteen ook beter een nieuwe computer aankoopt, omdat oude computers vaak niet meer overweg kunnen met 'geavanceerdere besturingssystemen'. En uiteraard wordt er op gewezen dat enkel Windows 8 de oplossing zou zijn, maar dat is klinkklare nonsens.

Alternatieven voor nieuwe computers en Windows 8

Er bestaan momenteel meerdere wl ondersteunde en beveiligde alternatieven voor Windows XP die bovendien veel beter aansluiten op de gebruikerservaring van vooral oudere computergebruikers, die vaak niet staan te wachten op de totaal gewijzigde gebruikersinterface van Windows 8. Linux is een zogenaamd 'open source' systeem, dat helemaal gratis is, omdat het niet wordt ontwikkeld door een groot bedrijf maar wel door vrijwilligers. Vele van deze vervangers werken ook op (zelfs aanzienlijk) oudere computers. Gnome Ubuntu en Linux Mint bijvoorbeeld, lijken uiterlijk sterk op window XP en zijn technisch in elk geval veel veiliger dan welk Microsoft operating systeem dan ook. De slanker geprogrammeerde Linux taal heeft veel minder ruimte en systeembronnen nodig, waardoor ze perfect draaien op verouderde computers. Je moet bovendien ook geen nieuwe andere software kopen, zoals een nieuwe versie Office of een antivirus: alles zit al in het gratis systeem. De meeste banken ondersteunen voor hun betaalverkeer deze Linux computers, nogal wiedes want hun servers werken meestal ook op Linux.

Geen nadelen?

Echt grote nadelen aan er aan deze Linux systemen niet. Je zal even moeten wennen aan het ietwat andere uitzicht en werking, maar het lijkt meer op je vertrouwde XP besturingssysteem dan Windows 8. Sommige knopjes staan op andere plaatsen en sommige dingen werken net iets anders. Nieuwe programma's zal je bijvoorbeeld gratis vinden in het Ubuntu Software Center, in plaats van betalend in de FNAC of Carrefour.

Milieu

Het niet vervangen van een oude computer, door het gebruik van een alternatief voor geheugenvreter Windows 8, is niet alleen goedkoper, maar leidt ook tot een belangrijke milieutechnische winst, want bij de aangehaalde goedkopere oplossingen is dus ook geen nieuwe computer vereist, en moet er dus ook geen oude PC op een illegaal afvaltransport naar een Afrikaans land worden gestuurd om daar in de meest erbarmelijke omstandigheden te worden ontmanteld om onderdelen voor nieuwe computers te recupereren.
Doen, dus, behalve als je de arme Bill Gates wil steunen om zijn eerste plaats op de Fortune 5000 als rijkste man ter wereld niet te verliezen, de sukkelaar.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Economie    Concert    Andere Culturen    Milieu    Actie    Techniek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag