Nieuws uit de Brugse regio

33 nieuwe hybride bussen

33  nieuwe hybride bussen
Brugge, donderdag 3/4/2014. In Brugge en Oostende komen er 33 nieuwe hybride bussen. Omdat hybride bussen remenergie recupereren, worden ze ingezet in stadsgebieden: daar stoppen ze het meest, wat het rendement en het milieu ten goede komt. Ze verbruiken tot 25 % minder, stoten minder uitlaatgassen uit en zijn tot 30 % stiller.

Techniek

De bussen zijn uitgerust met een stop & go-systeem, waardoor de motor niet draait als de bus stilstaat. Daardoor verbruikt de bus minder, en stoot hij dus ook niets uit bij stilstand. Als de bus opnieuw vertrekt, doet hij dat op 100% elektrische energie. Een slimme gps optimaliseert de opslag van remenergie in functie van het traject. Tot slot hebben de hybride bussen ook een intelligente klimaatregeling en zuinige verlichting met LED's. Een hybride dieselelektrische bus haalt zijn vermogen uit twee krachtbronnen: enerzijds een dieselmotor, anderzijds een batterij voor de elektrische energie. De batterij slaat de energie op die vrijkomt bij het remmen, en geeft deze energie vrij bij het vertrek of wanneer de bus extra energie nodig heeft. Door deze aanpak is een hybride bus tot drie keer stiller dan een gewone dieselbus, bijvoorbeeld bij het vertrek aan een halte. Daarnaast verbruikt hij afhankelijk van het traject, de verkeersintensiteit en de rijstijl van de chauffeur tot 25 % minder. Daardoor stoot hij minder schadelijke stoffen uit.
De Vlaamse regering heeft, op voorstel van Vlaams minister Hilde Crevits, haar goedkeuring gegeven aan de vernieuwing van de busvloot van De Lijn met 123 hybride bussen met een euro VI-motor. Het gaat om een bestelling van 105 stadsbussen en 18 citybussen. Dit is de grootste Vlaamse investering in hybride bussen ooit. De bestellingen gaan naar VDL Bus uit Roeselare en Van Hool uit Lier. De contracten hebben een waarde van 38,2 miljoen euro. De investering in hybride bussen past in de keuze om volop in te zetten op milieu en hernieuwbare energie. Deze zijn immers een belangrijke motor van een nieuwe economische ontwikkeling. De keuze voor schone bussen levert vandaag al belangrijke milieuvoordelen op voor de bevolking. De Vlaamse Regering heeft in het kader van het Vlaams Klimaatplan beslist om de vergroening van de busvloot van De Lijn, die een voorbeeldfunctie heeft, te versnellen.

(FN-Meegedeeld-HC/Foto: FN)

FN
Meer over Verkeer    Milieu    Techniek    Mobiliteit    Politiek    CD&V    Binnenstad    Hilde Crevits    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag