Nieuws uit de Brugse regio

Voka wil na verkiezingen slimmer, sneller en sterker West-Vlaanderen


Audio Reportage

Voka wil na verkiezingen slimmer, sneller en sterker West-Vlaanderen
Brugge, maandag 31/3/2014. In aanloop naar de verkiezingen van 25 mei pleit Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen voor een slimmer, sneller, slanker en sterker West-Vlaanderen. Voka legde daarvoor een twaalftal voorstellen vast in een verkiezingsmemorandum dat deze middag in kortrijk werd voorgesteld.

Slim: onderwijs en infrastructuur

'Een slim West-Vlaanderen, dat is een provincie met goed opgeleide medewerkers. Op dit moment zoeken heel wat West-Vlaamse ondernemingen technisch geschoolde arbeidskrachten. Er is dringend een opwaardering nodig van het TSO en BSO: beter twee goede handen dan één slecht hoofd. Jongeren moeten bovendien al van in het middelbaar onderwijs in contact komen met ondernemerschap en het West-Vlaamse bedrijfsleven en oook voor het hoger onderwijs is er heel wat werk aan de winkel: we vragen dat dat beter afgestemd wordt op de noden van West-Vlaamse ondernemingen door een definitieve verankering van de masteropleidingen in de industriële wetenschappen en aan de creatie van nieuwe West-Vlaamse opleidingen, zoals een Master Logistiek. Er moeten ook meer middelen voor onderzoek en ontwikkeling richting West-Vlaanderen komen, in de vorm van een fonds voor kennisgedreven ontwikkeling,' zegt VOKA voorzitter Lieven Danneels.

Infrastructuur

'Er is ook meer ruimte nodig om te ondernemen. De beschikbaarheid van bedrijventerreinen is een cruciale voorwaarde om de verdere economische ontwikkeling van de provincie te garanderen en daar schort het, ook in de Brugse regio aan', zegt Lieven Danneels. 'Op het vlak van wegeninstrastructuur moeten de missing links die er op dit moment bestaan op het vlak van mobiliteit worden opgelost. Voor de ontsluiting van de haven van Zeebrugge denken we aan de nood om via de binnenvaart meer mogelijk te maken door enerzijds de opwaardering van Ringvaart rond Brugge en kanaal Brugge-Gent maar op termijn ook de uitbouw van Schipdonkkanaal en via de weg de voltooiing van de werken aan Expresweg en de uitvoering van de A11. Ook moet heel dringend eigenlijk werk gemaakt worden van het derde spoor.

Vergunningen

'Daarnaast moeten we ook een efficiëntere overheid krijgen die met snellere en eenvoudigere plannings- en vergunningsprocedures de ondernemers steunt. Daarvoor moet men rond grote projecten de maatschappelijke inspraak beter stroomlijnen, zodat investeringsprojecten niet verder vertraagd worden door actiecomités bestaande uit enkelingen', besluit Lieven Danneels.

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer over Economie    Haven    Onderwijs    Ruimtelijke Ordening    Milieu    Actie    Politiek    Verkiezingen    Ondernemen    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag