Nieuws uit de Brugse regio

Zeebrugse tankplaats voor dieseltreinen krijgt navolging in Gent


Audio Reportage

Zeebrugse tankplaats voor dieseltreinen krijgt navolging in Gent
Brugge, maandag 24/3/2014. Goed voorbeeld doet goed volgen en daarom in het Gentse havengebied vandaag een openbaar tankstation voor diesellocomotieven geopend naar Zeebrugs voorbeeld. In Zeebrugge werd in 2011 al het eerste groene volautomatische tankstation voor treinen geopend, toen een primeur die toeliet dat elke spooroperator op elk ogenblik van de dag op het belangrijke knooppunt van het goederenverkeer per spoor kon tanken. Ook in Gent werken spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en de West-Vlaamse brandstoffenleverancier G&V Energy Group nauw samen. Infrabel investeert 160.000 euro in de tankplaats waar treinen 500 liter brandstof per minuut kunnen tanken: net wat meer dan een auto aan de pomp dus. Spooroperatoren kunnen dus flexibeler en milieuvriendelijker tanken.

Economische én milieubaten

'Vroeger moest een afspraak gemaakt worden tussen een trein en een tankwagen. Als één van beiden te vroeg of te laat was waren er problemen, ' legt Intrabel woordvoerder Leslie Buyle uit. Ook op het vlak van milieu was het 'te velde' rechtstreeks overtanken ongetwijfeld minder efficiënt. Op de plaats waar de locomotieven nu tanken, legde Infrabel een ondoordringbare betonnen plaat aan, met een speciaal afvoersysteem om olie op te vangen.

De opvolging van de tankbeurten gebeurt online. De pomp kan 500 liter per minuut tanken, waardoor de allergrootste locomotieven in amper tien minuten gevuld zijn. Naast de tankstations in de havens van Zeebrugge en Gent is er sinds begin dit jaar ook nog een tankplaats in Genk uitgebaat door Infrabel zelf. De maatschappij bekijkt momenteel zowel in Vlaanderen als in Wallonië of het mogelijk is om nog meerdere tankplaatsen naar Zeebrugs voorbeeld te openen.

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer over Economie    Haven    Concert    Milieu    Techniek    Zeebrugge    Ondernemen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag