Nieuws uit de Brugse regio

Stadsbestuur niet bereid tot debat over haar Citydepot plannen


Audio Reportage

Stadsbestuur niet bereid tot debat over haar Citydepot plannen
Brugge, donderdag 20/3/2014. Het Brugse stadsbestuur is niet bereid tot een debat met de Brugse ondernemers over haar plannen voor de oprichting van een Citydepot naar Hasselts voorbeeld. Dat is de belangrijkste les die de Brugse ondernemers vandaag leerden in het Parkhotel, uit de opgemerkte afwezigheden van de aangekondigde Brugse burgemeester Renaat Landuyt (sp.a), die in Brussel was voor de stemming over achternamen in het parlement, maar ook schepen voor lokale economie Hilde Decleer (CD&V) en schepen voor mobiliteit Annick Lambrecht (sp.a) op het door de Brugse afdeling van UNIZO georganiseerde infodebat over stedelijke distributie. 'Inspraak, overleg en goesting waren vooral verkiezingspropagandathema's, de werkelijkheid toont dat de aandacht van de burgemeester zeker niet in de eerste plaats naar de stad uit gaat,' stelde de wél aanwezige oppositiefractievoorzitster Ann Soete van N-VA vast.

'In het Brugse beleidsprogramma staat dat het stadsbestuur het concept 'city depot' onderzoekt, plannen waarrond heel wat vragen leven bij de ondernemers in de stad', zegt de Brugse UNIZO voorzitter Christian Vanbesien. 'Daarom besloten wij naast burgemeester ook de projectleider en enkele experts uit te nodigen om dit project toe te lichten."

Marc Schepers van City Depot zelf, Mia Van Compernolle van de studiedienst van UNIZO, Frederik Keymeulen van Transport en Logistiek Vlaanderen en de Brugse ondernemers konden dus niet eens polsen naar de visie van burgemeester Landuyt, en dat woog stevig op belangstelling voor en inhoud van het debat. Toen meerdere ondernemers bij aankomst merkten dat de burgemeester zijn spreekwoordelijke kat had gestuurd, keerden ze op hun stappen terug.

Concept

Een 'CityDepot' is een logistiek servicecentrum, dat aan de stadsrand zou moeten komen waar de leveringen voor handelaars in het stadscentrum zouden kunnen worden gebundeld om zo met minder grote vrachtwagens de stad in te moeten. Het CityDepot-concept is in Hasselt al sinds maart 2012 met succes operationeel en op 6 februari 2013 kreeg dit project de 'Thuis in de stad'-prijs 2012. De vzw CityDepot die achter het project zit wil het distributiemodel in meer steden over heel België implementeren. "We wenden onze ervaring aan om samen met stadsbesturen en handelaars de nodige stappen te zetten in een begeleidingstraject naar slimme stadsdistributie", aldus voorzitter Marc Schepers. "Na Hasselt wil nu ook Brugge een efficiënte en duurzame bevoorrading van de plaatselijke handelaars. Een CityDepot neemt goederen in ontvangst in naam van de handelaar en levert de gewenste goederen bij de handelaars wanneer zij dat willen. Dit gebeurt groen, veilig en op maat. Handelaars kunnen bovendien gebruik maken van allerlei bijkomende en voordelige diensten zoals aankoop van verpakkingsmaterialen, de retour van papier en karton of het inpakken en verzenden van postpakketten. CityDepot zal ook transporteurs en distributeurs heel wat tijd en geld besparen, want hun afleverpunten in de binnenstad worden verenigd in één locatie, die de hele dag bereikbaar is", besloot Marc Schepers."

Geen echt debat

Slechts een 60-tal aanwezigen hield vol om verschillende standpunten te aanhoren, maar wegens de afwezigheden van de beleidsmakers die het Citydepot concept wel op de Brugse politieke agenda hadden gezet, was er vanavond dus zeker geen echte aanzet tot echte inpraak en debat, laat staan doordachte gedragen beslissingen.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Economie    Verkeer    Concert    Ruimtelijke Ordening    Mobiliteit    Politiek    CD&V    N-VA    sp.a    Renaat Landuyt    Ann Soete    Hilde Decleer    Binnenstad    Ondernemen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag