Cultuur en evenementen

Brugse Opvangcentrum asielzoekers zondag vrij te bezoeken

Op de agenda voor Brugge op zondag, 16/3/2014:

Audio Reportage

Brugse Opvangcentrum asielzoekers zondag vrij te bezoeken
Brugge, woensdag 12/3/2014. Tijdens de Dag van de Zorg op zondag 16 maart opent het opvangcentrum voor asielzoekers 'De Patio' in Brugge zijn deuren voor het grote publiek. Geen vanzelfsprekende deelnemer, want zorgactiviteiten koppel je doorgaans niet aan asielzoekers, maar uiteraard is ook de zorg voor mensen die gevlucht zijn voor conflictsituaties of voor andere schrijnende omstandigheden meer dan nodig. Patrick Ghillebert, de centrummanager, verbaast zich er nog steeds over, dat het Rode Kruisopvangcentrum van Brugge, waar zich op dit ogenblik 32 mensen uit 18 verschillende landen tijdelijk ophouden, niet bekend is bij het grote publiek. Tot 60 mensen kunnen in de Vlamingstraat 55 in afwachting van nieuws over hun asielprocedure verblijven en Diego Willemaers legt uit dat het Rode Kruis er zorgt voor de basisvoorzieningen Ún de nodige steun op psychosociaal administratief en medisch vlak. Daarnaast organiseert het verschillende activiteiten voor ontspanning of vorming.

Ongewone deelnemer

'Wie 'zorg' zegt, die denkt vaak aan ziekenhuizen, woonzorgcentra, OCMW's en dergelijke meer', vertelt Patrick Ghillebert. 'Wij bieden andere zorg. Onze bewoners zijn door hun soms traumatisch verleden en een onzekere toekomst bijzonder kwetsbaar. Zij zijn ook nieuwkomers in onze samenleving. Daarnaast worden ze geconfronteerd met de ingewikkelde procedures waar zij in terecht komen. Zij hebben dus specifieke, professionele zorg nodig tijdens deze voorlopige situatie.'

Uitgelezen kans voor bezoekers

Voor heel wat mensen staat Rode Kruis-Vlaanderen synoniem met bloedinzamelingen of eerstehulpposten, maar de 12 opvangcentra zijn dus veel minder bekend, terwijl ze plaats bieden aan in totaal ruim 1.500 asielzoekers. Het opvangcentrum in Brugge is daar een van. 'Voor ons is de Dag van de Zorg op 16 maart dan ook een uitgelezen gelegenheid om bezoekers inzicht te geven in hoe het Rode Kruis de bewoners begeleidt en welke specifieke zorg we bieden. Op die manier tonen we graag de maatschappelijke rol die onze begeleiders en vrijwilligers hier dagelijks vervullen', aldus Patrick Ghillebert.

Programma

In het opvangcentrum van Brugge kunnen bezoekers tussen 10.00 en 17.00 uur doorlopend terecht. De begeleiders zullen er toelichten hoe de asielzoekers worden opgevangen en hoe hun verblijf zinvol en toekomstgericht wordt gemaakt. Op het programma staan rondleidingen, taartenbuffet en infoborden over deeltaken. De inkom is gratis.

Opvangcentrum Brugge
Vlamingstraat 55
8000 Brugge

(FN-Meegedeeld-Rode Kruis)
Contacteren via mail integratie.ocbrugge@rodekruis.be
Meer van evenementen in onze Agenda!

Meer over Andere Culturen    Evenementen    Binnenstad    Sociaal    Zorg    Welzijn    Verenigingen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag