Nieuws uit de Brugse regio

Wordt beslissing over sociale woningbouw Sint-Pietersmolenwijk weer over verkiezingen heen getild?


Audio Reportage

Wordt beslissing over sociale woningbouw Sint-Pietersmolenwijk weer over verkiezingen heen getild?
Brugge, woensdag 5/3/2014. Het blijft bijzonder stil rond de mogelijkheid voor een nieuw sociaal woningbouwbouwproject in de Sint-Pietersmolenwijk. Het project dat de Brugse Maatschappij voor Huisvesting daar wilde uitvoeren leek leek begin dit jaar plots op losse schroeven te staan na enkele uitspraken van schepen van wonen Franky Demon in het Brugs Handelsblad, waarin deze aangaf de 22ha gronden prioritair te willlen bestemmen voor private en bescheiden woningen, in plaats van sociale woningbouw. Gemeenteraadslid Pablo Annys (sp.a), de voorzitter van de Brugse Maatschappij voor Huisvesting, zei in de gemeenteraad eind januari dat er in Sint-Pieters maximaal zou moeten worden ingezet op sociale stijging, een benadering die vertrekt vanuit de noden en ambities van de bestaande bevolking om vooruit te geraken in het leven, waarbij zogenaamde probleemwijken transitiezones worden, waar nieuwkomers kunnen starten en langzaamaan hun plaats zoeken in de samenleving. Volgens Pablo Annys is Sint-Jozef een succesvol voorbeeld van een dergelijke sociale stijging, want de wijk die van de jaren 30 tot 1970 als kansarm werd aanzien, prijkt tegenwoordig helemaal niet meer op de lijst van kansarme buurten. Van de 690 woningen die de Brugse maatschappij voor Huisvesting daar toen bouwde zijn ruim de helft ondertussen in privé handen. Dat voorbeeld wil Annys nu volgen in Sint Pieters en het herbestemmen van gronden vind hij allerminst een goed idee, wetende dat de site onteigend werd, precies om er sociale woningen te bouwen. Hij vraagt zich ook af hoe 'het sociale objectief' voor Brugge te kunnen halen al het project niet wordt uitgevoerd.

Weer wachten op verkiezingen?

"Wij blijven ondertussen op onze honger zitten," stelt Annys vast. "Wij hebben nogmaals benadrukt dat de site enkel onteigend kan worden voor sociale woningbouw en wachten nu op een verder initiatief van de schepen om het dossier vooruit te helpen, want uiteindelijk is het in het belang van de Bruggeling dat we zo snel mogelijk vooruit geraken in dit dossier en ik denk dat de volgende stap er één is van overleg, en laat on dat maar niet over de verkiezingen tillen..."
Rond dit project werden beslissingen in 1998, 2002, 2006, 2007 en 2009 door toenmalige schepenen en bestuurders van huisvestingsmaatschappijen om verschillende redenenen steeds weer op de lange baan geschoven. En de vraag is of dat voorbeeld weer zal worden gevolgd.

(FN-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer over Ruimtelijke Ordening    Politiek    CD&V    sp.a    Franky Demon    Sint-Pieters    Sociaal    Welzijn    Pablo Annys    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag