Cultuur en evenementen

Filmpremiere Bruges-la-Morte

Op de agenda voor Brugge op vrijdag, 7/2/2014:
Filmpremiere Bruges-la-Morte
Brugge, donderdag 16/1/2014. Op 7 februari 2014 om 20.00 uur vindt in de Biekorftheaterzaal (Sint-Jakobsstraat 8, Brugge) de première plaats van het literaire videoproject 'Georges Rodenbachs Bruges-la-Morte'. Het is een realisatie van vzw Samo Pravo onder regie van Kevin D'heedene, in samenwerking met de Openbare Bibliotheek Brugge. Voor de film liet de regisseur zich inspireren door het boek 'Bruges-la-Morte' van de Gentse auteur Georges Rodenbach (1855-1898).

De roman vertelt het verhaal van de weduwnaar Hugues Viaene die na de dood van zijn vrouw in Brugge komt wonen omdat de atmosfeer van de stad zijn gevoelens ondersteunt. Na een lange periode van treuren ontmoet Hugues een vrouw die sprekend op zijn dode vrouw lijkt. Hij leeft op, maar als hij uiteindelijk de realiteit onder ogen ziet, wurgt hij zijn vrouw en wordt Brugge opnieuw met de dood vereenzelvigd.

Volgens 'Bruges-la-Morte' was Brugge een sombere, kille en slapende stad. De roman werd in Brugge dan ook niet omarmd. Het boek zorgde wel voor een grote bekendheid van de stad. 'Bruges-la-Morte' werd in Frankrijk een groot succes. Er werden tienduizenden exemplaren van verkocht en het boek kende talrijke herdrukken en vertalingen. In 1900 verscheen een toneelopvoering en in 1920 werd de opera 'Die tote Stadt' voor het eerst opgevoerd. Brugge werd een geliefde reisbestemming.

Aan de lijst van bewerkingen voegt Kevin D'heedene nu dus ook een verfilming toe. Brugse locaties die aan bod komen zijn o.a. de Stadsschouwburg, het Hospitaalmuseum, het Belfort en de Markt tijdens de Bloedprocessie. Jo Berten leidt de première van de film in. De toegang bedraagt vijf euro. Extra voorstellingen staan gepland in februari 2014 in Kortrijk, Gent & Antwerpen.

Info
Openbare Bibliotheek Brugge, Kuipersstraat 3, 8000 Brugge
bibliotheek@brugge.be, t 050 47 24 00
www.brugge.be/cabrio

(FN-Meegedeeld-Brugge)

FN
Meer op www.brugge.be/cabrio
Meer van evenementen in onze Agenda!

Meer over Concert    Theater    Geschiedenis    Literatuur    Film    Evenementen    Binnenstad    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag