Economie

West-Vlaanderen in de hoek waar economische klappen vallen


Audio Reportage

West-Vlaanderen in de hoek waar economische klappen vallen
Brugge, donderdag 9/1/2014. West-Vlaanderen scoorde vorig jaar op een aantal economische indicatoren het slechtst van alle Vlaamse provincies. Dat blijkt uit een analyse van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. 'De cijfers zijn teleurstellend', zegt Patrice Bakeroot, directeur belangenbehartiging Voka West-Vlaanderen, die echter ook lichtpunten ziet: het West-Vlaams ondernemersvertrouwen stijgt en de West-Vlaamse bedrijven blijven inzetten op export, één van de belangrijkste motoren voor economische groei.

Minder starters

Op het vlak van startende bedrijven doet onze provincie het traditioneel maar matig. De cijfers voor de voorbije twaalf maanden zijn echter slecht. Er waren in 2013 6.610 starters of 18 procent minder dan in 2012. 'West-Vlaanderen is de grootste daler van alle provincies. Daar beperkt de terugval zich tot gemiddeld 10 à 11 %. De titel van meest ondernemende provincie lijkt ons dus steeds meer uit de vingers te glippen', zegt Patrice Bakeroot. In de rankings blijkt dat er in Antwerpen (11.136) het meest starters zijn, gevolgd door Oost-Vlaanderen (8.434). West-Vlaanderen staat op de derde plaats maar wordt op de voet gevolgd door Vlaams-Brabant (6.151).

12 procent meer faillissementen

Ook wat het aantal faillissementen betreft, scoort West-Vlaanderen in 2013 slecht. Hoewel we in absolute aantallen met 1.015 falingen gemiddeld scoren tegenover de andere provincies, zijn wij de enige provincie waar het aantal faillissementen stijgt met ruim 12%. Dat is meer dan het dubbele van de gemiddelde stijging in Vlaanderen. Opvallend is dat het vooral de arrondissementen Brugge en Veurne zijn die zorgen voor die hoge cijfers. In het zuiden van de provincie en in Oostende blijft de stijging van het aantal faillissementen onder het Vlaamse gemiddelde. De klappen vallen vooral in de horeca, de bouwsector , de diensten en de kleinhandel. Het is ook in die sectoren dat het meeste jobs verloren gingen. Louter door faillissementen verloren in West-Vlaanderen 2.125 mensen hun werk. Dat cijfer ligt in 2013 33% hoger dan in 2012; opnieuw de grootste stijging in Vlaanderen.
 
Dat het einde van de tunnel nog niet in zicht is, blijkt ook uit het feit dat in 2013 opnieuw meer dan 150 bedrijven het WCO-statuut hebben aangevraagd en dus voorlopig van wettelijke bescherming genieten tegenover hun schuldeisers. 'Een groot aantal van de WCO-bedrijven landde in het verleden jammer genoeg uiteindelijk toch in een faillissement. Ook in het komende jaar kunnen we ons dan ook verwachten aan het wegvallen van een deel van die bedrijven, samen met de tewerkstelling die ze vertegenwoordigen', aldus Patrice Bakeroot.

Lichtpunten

Toch zijn er ook lichtpunten ziet Patrice Bakeroot. Uit de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank blijkt dat het ondernemersvertrouwen in West-Vlaanderen traag maar gestaag verbetert. De tendens tot verbetering zet zich al een paar maanden door.
Hoopgevend is vooral dat er voor het derde jaar op rij een stijging vastgesteld wordt in het aantal exportbewegingen vanuit onze provincie naar landen buiten de Europese Unie en dat met 7%. De bedrijven beseffen dat ze enkel door groei via onder andere internationalisatie hun bestaan kunnen blijven garanderen en dus ook de welvaart in West-Vlaanderen mee op peil kunnen houden.

(FN-Meegedeeld-VOKA)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Tewerkstelling    Politiek    Ondernemen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag