Cultuur en evenementen

Snapshot 8: In harmonie

Op de agenda voor Brugge tot zondag, 30/3/2014:

Audio Reportage

Snapshot 8: In harmonie
Brugge, woensdag 18/12/2013. Onlangs reikte de Provincie West-Vlaanderen voor de tweede keer de Erfgoedprijs uit. In de categorie 'Publiekswerking' was Erfgoedcel Brugge met drie projecten genomineerd en één daarvan zou de prijs in de wacht slepen: de fotoreeks Snapshot rond Brugs 'immaterieel cultureel erfgoed' werd verkozen als laureaat uit meer dan 400 inzendingen. Het innovatief karakter om het verborgen immateriële erfgoed opnieuw een gezicht te geven werd gehonoreerd, tot grote verrassing van onder meer Lieven De Visch van de erfgoedcel die helemaal niet had durven te hopen te kunnen winnen van bijvoorbeeld het Flanders Fields Museum in Ieper...

Snapshot is een reeks foto-expo's en collectieopstellingen rond feestelijke gebeurtenissen, ambachtelijke vaardigheden, bijzondere tradities en andere vormen van Brugs immaterieel cultureel erfgoed.

In harmonie

"Zeg vooral geen fanfare tegen een harmonie!" waarschuwt Lieven De Visch net voor zich zelf te verspreken. "In tegenstelling tot fanfares, bestaat een harmonieorkest steeds uit een verzameling slagwerk, koper- én houtblazers. De moderne harmonie is de oudste vorm van een blaasorkest. Op het eind van de 18de eeuw spiegelt ze zich qua bezetting aan de militaire kapel. De kenmerkende mars nemen de muzikanten van de harmonie tot vandaag daarvan over." In de 19de eeuw ontstaan ook in Brugge harmonieën vooral in de schoot van verzuilde machtsblokken. Hun namen verraden hun ideologie: van 'Sint-Cecilia', patroonheilige van de muziek tot de aansporing 'Vooruit' in de naam van vele socialistische orkesten. De opkomst van de jongerencultuur in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw betekende een nieuwe, ditmaal negatieve, wending voor de harmonieën. Ze verliezen relevantie en aantrekkingskracht. Vanaf de jaren '80 wint de harmonie opnieuw aan betekenis. Ze zetten in op jeugdwerking en groeien zo uit tot moderne verenigingen. Die trekken vanuit alle lagen van de bevolking zowel jong en oud, man en vrouw aan.

Fotograaf Titus Simoens volgde de Koninklijke Speelschaar SFX en Scoutsharmonie van Sint-Leo tijdens hun passages in het Brugse straatbeeld. Op een sobere, maar erg betrokken manier brengt hij verschillende facetten van dit harmonieleven in beeld. Met zijn reeks 'Blue, sea' won Titus in 2012 al de Nikon Young Promising Photographer Award.

Snapshot 8 'In harmonie' over de harmonieën van de Frères en de Scouts loopt nog tot 30 maart in het Volkskundemuseum in Brugge.

(FN-Eigen Berichtgeving/foto: Erfgoedcel)

FN
Meer op www.erfgoedcelbrugge.be
Meer van evenementen in onze Agenda!

Meer over Geschiedenis    Media    Foto    Tentoonstelling    Evenementen    Erfgoed    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag