Nieuws uit de Brugse regio

Brugse Persbond: laat de Stadsomroep live gemeenteraad uitzenden in naam van de persvrijheid


Audio Reportage

Brugse Persbond: laat de Stadsomroep live gemeenteraad uitzenden in naam van de persvrijheid
Brugge, woensdag 18/12/2013. Ook Brugse Persbond vindt dat de Stadsomroep de Brugse gemeenteraad live moet kunnen uitzenden via het Internet. Dat bleek gisterenavond tijdens de oudejaarsreceptie van de gemeenteraad. Daar werd immers weer aangeknoopt met een oude traditie, waarbij de voorzitter van de Brugse Persbond, dat is de 'onafhankelijke vereniging van Brugse beroepsjournalisten', bij de start van de jaarlijkse receptie na de laatste gemeenteraadszitting van het jaar, met een knipoog op het voorbije jaar terugkijkt en de journalistieke wensen voor het komende jaar verwoordt. Enkele jaren geleden had ereburgemeester Patrick Moenaert (CD&V) beslist deze traditie af te schaffen, naar verluidt als reactie op ietwat te scherpe grappen van toenmalig spreker, wijlen Jan Van Belle. Gisterenavond werd die traditie op aangeven van burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) weer ingevoerd.

Orwell en de Stadsomroep

Stefan Vankerkhoven (foto), de huidige voorzitter van de Brugse Persbond, mocht dus de traditie weer op gang trekken en deed dat met een vergelijking tussen het dierenrijk en de leden van de gemeenteraad. Hij had het daarbij ook over de relatie tussen politiek en media in Brugge en tot onze verbazing – Noch de Stadsomroep noch haar medewerkers zijn lid van de Brugse Persbond – kwamen wij daarbij ter sprake: 'George Orwell maakte in 1945 een bijtende satire over het stalinisme. Want de revolutie op de boerderij ontaardde in een tirannie, met als principe : alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn meer gelijk dan andere. In de Breydelstad is dat gelukkig, anno 2013, niet het geval. Er is geen sprake van een totalitaire Brugse samenleving. Ook al is Big Brother overal in de stad aanwezig met camera's, enkel in de gotische zaal van het Brugse stadhuis zijn ze niet toegelaten. Alle dieren zijn gelijk, maar de politici een beetje meer dan anderen,' zei Stefan Vankerkhoven.

In naam van de persvrijheid

Het liet zich dan al raden dat het vrije publieke debat, waar de Stadsomroep al jaren voor ijvert, ook in de wensen voor het nieuwe jaar zou zitten. Stefan Vankerkhoven: 'Zet de gemeenteraad niet buitenspel, maar laat die debatteren over de grote dossiers en laat de camera's van de Brugse Stadsomroep live de gemeenteraad uitzenden in naam van de persvrijheid.'

Inmiddels vernemen we dat zowel de Brugse Persbond als tenminste één vande nationale verenigingen van journalisten het Brugse stadsbestuur al zouden hebben aangeschreven, om hen te wijzen op het feit dat de Stadsomroep in het kader van de in ons land geldende wetten en regels inzake persvrijheid de toestemming zou moeten krijgen, om de Brugse gemeenteraad volledig uit te zenden. Waarvan akte.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)
Meer over Media    Opinie    Politiek    sp.a    Renaat Landuyt    Andre Van Nieuwkerke    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag