Nieuws uit de Brugse regio

Provinciaal nood- en interventieplan Sinterklaasstorm (Update)

Provinciaal nood- en interventieplan Sinterklaasstorm (Update)
Brugge, donderdag 5/12/2013. Als preventieve maatregel ter voorbereiding op de 'Sinterklaasstorm' heeft provinciegouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, beslist om het provinciaal algemeen nood- en interventieplan af te kondigen.

Hoogste waterstand sinds 1953

De combinatie van een krachtige najaarsstorm met een springtij kan ertoe leiden dat het waterpeil aan de kust een hoogte van 6,3 meter kan bereiken. Dat is de hoogste waterstand sinds de grote overstroming van 1953. Aan onze kust worden windstoten tot 90 kilometer per uur verwacht, maar het zijn vooral de verwachte, extreem hoge waterstanden die de hulpdiensten zorgen baren.

Paraat

Alle hulpdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid. Zij doen op het terrein al het mogelijke om de noodsituatie onder controle te houden en in te staan voor de nodige hulpverlening.

In de kustgemeenten Bredene, Oostende en Nieuwpoort werd reeds de fase van het gemeentelijk nood- en interventieplan afgekondigd. Daarnaast maant de gouverneur de bevolking aan om niet in de Noordzee te gaan. Op die manier worden dereddingsdiensten niet nodeloos extra belast. De gouverneur vroeg ook aan de kustburgemeesters om deze boodschap te verspreiden.

De provinciale crisiscel komt samen onder het voorzitterschap van de provinciegouverneur in het Kamgebouw in Brugge. Van zodra er meer nieuws is, wordt dat onder meer ook gecommuniceerd via een officiële twitteraccount: @crisisWVL

Noodnummers

De provinciale crisiscel laat weten dat naar aanleiding van de afkondiging van zowel het provinciaal algemeen nood- en interventieplan als de gemeentelijke nood- en interventieplannen van respectievelijk de gemeenten Bredene, Oostende en Nieuwpoort n.a.v. de Sinterklaasstorm de volgende noodnummers ter beschikking gesteld worden van de bevolking :
Brugge: 050 44 80 00
Bredene: 059 33 91 84
Oostende: 059 34 11 00
Nieuwpoort: 058 22 44 27

Inwoners die bijkomende informatie wensen, kunnen daarvoor op deze nummers terecht. De hulpdiensten zijn in verhoogde staat van paraatheid en houden zich klaar voor de nodige hulpverlening.

De provinciale fase werd afgekondigd en dit betekent dat de provinciegouverneur nu instaat voor de coördinatie van en de prioritaire inzet van de beschikbare middelen waar nodig (ondermeer zandzakken, bedden, dekens, …)
Hoe kunnen burgers zich voorbereiden ?
-Blijf zoveel mogelijk binnen
-Vermijd de zeedijk, staketsels en mogelijke overstromingsgebieden
-Volg de richtlijnen op van de hulpdiensten
-Volg ook de berichtgeving via radio, televisie en sociale media

(FN-Meegedeeld-WVL)
Meer over Milieu    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag