Nieuws uit de Brugse regio

Waarschuwing gevaarlijk stormtij

Waarschuwing gevaarlijk stormtij
Brugge, woensdag 4/12/2013. Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag en vrijdagnamiddag worden zeer hoge waterstanden verwacht langs de kust en op de getijgebonden delen van de Schelde. Er is een waarschuwingsbericht van 'gevaarlijk stormtij' verstuurd. De diensten van het Vlaamse Gewest bereiden zich voor en nemen preventief maatregelen aan de kust en in Antwerpen.

6 meter!

Volgens de huidige voorspellingen wordt er in de nacht van donderdag op vrijdag om 3u een hoogwaterstand van 6 meter voorspeld. Dit betekent een situatie van 'gevaarlijk stormtij' omdat het water volgens de huidige voorspellingen 1,20 meter hoger zal staan dan normaal bij springtij. Het daaropvolgende hoogwater van vrijdagnamiddag om 14u30 zal vermoedelijk ook minstens het alarmpeil 5.60 meter TAW of stormtij kust bereiken.

De hoge waterstanden zijn het gevolg van een opstuwing van het water van de noordelijke Atlantische oceaan en de Noordzee door een stormveld dat reikt vanaf de Noordpool tot aan onze kust. Tegelijkertijd woedt er ook een zuidwesterstorm ten westen van Schotland die ook het water daar met de getijgolf naar onze kust zal brengen.

Kust

De afdeling Kust van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust heeft verschillende preventieve maatregelen genomen. Het gaat onder meer om het sluiten van de staketsels, de plaatsing van mobiele keringen om het water tegen te houden en het sluiten van stormdeuren. Door de verwachtte golven van 2.50 meter met pieken tot 4 meter kan er golfoverslag zijn die wateroverlast veroorzaakt voor de onmiddellijk omwonenden. Dit risico is het grootst in de havens

(FN-Meegedeeld-Vlareg/Foto: Archief/FN)
Meer over Milieu    Brugs Ommeland    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag