Nieuws uit de Brugse regio

Vlaamse Kust boekt 31 miljoen overnachtingen in 2012


Brugge, dinsdag 3/12/2013. Het provinciebedrijf Westtoer heeft de nieuwe kerncijfers vrijgegeven, over het toerisme in West-Vlaanderen: 34,6 miljoen overnachtingen en een omzet van 3,5 miljard euro. Hiermee blijft het toerisme het even goed doen als in 2011, ondanks de economische crisis. West-Vlaanderen blijft ook veruit de belangrijkste toeristische provincie in Vlaanderen.

De beste cijfers?

Met de wetenschappelijk onderbouwde inschattingen kan Westtoer diverse toeristische componenten in kaart brengen die niet vermeld zijn in de officiŽle cijfers van FOD-Economie. Voor het kusttoerisme gaat dit onder meer over de directe verhuur van vakantiewoningen bij de eigenaar en het gebruik als tweede verblijf van vakantiewoningen. Deze worden door Westtoer eveneens als essentiŽle onderdelen van het kusttoerisme beschouwd en genereren een belangrijke omzet. Zij staan samen in voor 60% van alle verblijfstoeristen aan de Kust. De cijfers wordt ingeschat op basis van een tweejaarlijkse bevragingen bij gebruikers van vakantiewoningen. Dit gebeurt binnen het project KiTS dat substantieel werd ondersteund door het Vlaamse Gewest en eveneens gedragen wordt door de kustgemeenten.

Voor de andere regio's maakt Westtoer een inschatting van de vraag in de gastenkamers en vakantiewoningen die vooralsnog niet of onvoldoende zijn meegenomen in de FOD-Economie statistieken. Westtoer verwerkt de bezettingsgraden die met een steekproef zijn opgevraagd bij de gastenkamers en vakantiewoningen. Hierdoor wijken de Westtoer-cijfers af van de officiŽle statistieken die vaak door de Minister en Toerisme Vlaanderen in hun communicatie worden aangewend.

De cijfers

West-Vlaanderen stelt 625 000 bedden ter beschikking van de toeristen (ook tweede verblijvers). De 7,4 miljoen verblijfstoeristen in 2012 genereren 34,6 miljoen overnachtingen. Naast de verblijfstoeristen komen ongeveer 25 miljoen dagtoeristen naar West-Vlaanderen. Deze toeristen besteedden in 2012 ongeveer 3,5 miljard euro. Het toerisme blijft daarmee op een vrij stabiel niveau. Qua directe en indirecte werkgelegenheid komt dit neer op circa 52 000 jobs (in voltijdse equivalenten).

In totaal telde de Kust 5,6 miljoen toeristen en 31 miljoen overnachtingen in 2012, inclusief directe verhuur en het gebruik van vakantiewoningen als tweede verblijf. Daarnaast kwamen ook nog 17 miljoen dagtoeristen naar de Kust. In totaal besteedden de toeristen aan de Kust 2,8 miljard euro in 2012, waarvan 45% door tweede verblijvers.

Publiek

De folder 'Kerncijfers Toerisme West-Vlaanderen 2012' is gepubliceerd op www.westtoer.be, in de rubriek 'Kenniscentrum'. Westtoer publiceert jaarlijks ook meer gedetailleerde cijfers van de diverse West-Vlaamse regio's.

(FN-Meegedeeld-Westtoer)
Meer op www.westtoer.be
Meer over Economie    Tewerkstelling    Brugs Ommeland    Toerisme    Horeca    Ondernemen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag