Nieuws uit de Brugse regio

Brugge in China bekroond tot tweevoudig laureaat meest leefbare gemeenschap

Brugge in China bekroond tot tweevoudig laureaat meest leefbare gemeenschap
Brugge, dinsdag 3/12/2013. In de categorie steden met 75.000-150.000 inwoners heeft Brugge in Xiamen, China, goud gewonnen als meest leefbare stad van 2013. Ook in de subcategorie voor participatie won Brugge de eerste prijs in deze door de VN (VN Environmental Program) ondersteunde internationale competitie.

LivCom-Awards?

Jaarlijks worden de LivCom-Awards (Awards for liveable communities) uitgereikt aan vijf steden die het best scoren inzake leefbaarheid, gemeten aan de hand van criteria zoals gezonde levensstijl, milieubewustzijn, participatie en betrokkenheid van de bevolking, kunst en cultureel erfgoed.
Brugge won niet alleen de hoofdprijs (goud voor het geheel van deze criteria of de whole cityaward), maar ook een speciale "Criterium Award" voor Community Participation.
Brugge wint dus 2 prijzen.

Wereldproblemen lokaal aanpakken

Alan Smith, stichter en voorzitter van LivCom gelooft dat 's werelds meest prangende uitdagingen best lokaal worden aangepakt en ziet in 2013 dat steden daarbij effectief - en met succes - de leiding op zich nemen. Kandidaat-steden worden naar grootte opgedeeld in vijf categorieŽn.

Brugge kaapt in zijn categorie de prijs van leefbaarste stad (whole cityaward) weg omwille van een voorbeeldig integraal stadsbeleid, steunend op het verleden, vervat in een hedendaags stadsmodel, maar met oog voor optimalisatie en verbetering in de toekomst, aldus jurylid Steve Palframan.

Voorts won Brugge een criteriumprijs voor het succesvol aanzetten van de bevolking tot participatie en betrokkenheid bij het beleid dat voor de woonomgeving wordt uitgestippeld.

In de jury zetelden onder andere Virna Bussadori, voormalig voorzitter van de vereniging ruimtelijke planners in Europa en Kaaron Taipale, architecte en ruimtelijk planner, lid van Sustainable Build Environment United Nations.

Fiere Pierins

Schepen Philip Pierins (schepen van Groen en Openbaar domein) en Maarten Vansteenhuyse, adjunct diensthoofd van de Groendienst, bereidden het dossier voor en verdedigden het met succes samen ter plaatse in Xiamen. 'De jury had veel waardering voor de heldere, gestructureerde aanpak bij het betrekken van de bevolking in de opmaak en opvolging van (groen- en structuur)plannen die ingrijpen in de directe leefomgeving. Het raadplegen van adviesraden, het op touw zetten van inspraakvergaderingen, de mogelijkheden van het Meldpunt, de ruime schaal waarop wordt gecommuniceerd en gesensibiliseerd omtrent de inrichting van de leefomgeving, evenals de keuze om dat ook wijkgericht te doen, vonden veel bijval,' zegt Schepen Pierins". Burgemeester Renaat Landuyt reageert opgetogen dat Brugge zich internationaal als een innovatieve, democratische en ondernemende stad weet te profileren, maar ziet in de prijs ook een motivatie om de participatie op alle vlakken verder uit te bouwen: 'In ons Algemeen Beleidsprogramma komt de verdere ontwikkeling van inspraakmogelijkheden duidelijk naar voren. De inspraakvergaderingen moeten leiden tot projecten in samenspraak. Het voorbije jaar voerden we een aantal ingrepen in om participatie aan te moedigen via het infoblad dat vroeger 'Bruggespraak' en nu 'BruggeINspraak' heet. Maar het echte werk begint in januari 2014, wanneer de Toekomstmanager aan de slag gaat en burgers, verenigingen, comitťs aanzet tot het delen van meningen en ideeŽn met het oog op de ontwikkeling en ondersteuning van vernieuwende projecten. Het verleden koesteren en de toekomst maken, dat doen we in Brugge samen.'

De kandidatuur van Brugge werd ondersteund door de vereniging voor Openbaar Groen en de wedstrijd geniet de steun van het UN Environmental Program.

Het Ierse eiland Inis Oirr (252 inwoners), Utenia in Litouwen (20-75.000 inwoners), Kuata in MaleisiŽ (150-400.000 inwoners) en Seo-Gu in Zuid-Korea (506.000 inwoners) waren laureaat in hun categorie.

(FN-Meegedeeld-Brugge)

FN
Meer over Ruimtelijke Ordening    Milieu    Actie    Evenementen    Politiek    sp.a    Philip Pierins    Welzijn    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag