Nieuws uit de Brugse regio

Condor weg uit haven van Zeebrugge na 3 jaar procederen

Condor weg uit haven van Zeebrugge na 3 jaar procederen
Zeebrugge, dinsdag 3/12/2013. Deze ochtend verliet de Condor de haven van Zeebrugge als 'dood schip'. Verschillende sleepboten zorgen voor een veilige tocht naar Gent, waar de firma Galloo het schip zal afbreken. Dat bevestigt het Zeebrugse havenbestuur.
Daarmee komt een einde aan een jarenlang aanslepende juridische procedure om het zeevrachtschip "Condor" weg te krijgen uit de haven van Brugge. Het schip lag er al sinds 19 april 2010 aan de ketting. Het schip maakte licht slagzij en e kans was niet denkbeeldig dat het zou zinken wat mogelijks scheepvaartverkeer in de haven van Brugge had kunnen blokkeren. Naast de vele technische gebreken waren aan het schip ook een massa schuldvorderingen verbonden.
De Condor, een schip van 40 jaar oud, was in 2010 van de Cara´bben op weg naar Polen met een lading van 1.200 ton rijst, en maakte een tussenstop in Zeebrugge. Uit toenmalige controle van de Zeevaartinspectie bleek dat het schip heel wat mankementen vertoonde, 47 in totaal, en dus niet meer zeewaardig was. Er werden enkele voorlopige herstellingen uitgevoerd, maar die volstonden niet om een zeewardigheidsattest te verkrijgen. De matrozen, nl. drie Hondurezen, een Jamiacaan en een Panamees, werden van het schip gehaald en als illegalen het land uitgewezen op last van de sociale inspectie. Een laatste matroos uit Myanmar verdween in 2010 trouwens, vlak voor hij het land zou uitgezet worden. In de zomer 2011 liet het havenbestuur nog olie wegpompen uit het vrachtschip de Condor. Het schip was ook zijn zijn vlag (Cook Islands) al kwijt sinds april 2010.

(FN-Eigen Berichtgeving)


FN
Meer over Haven    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag