Nieuws uit de Brugse regio

Wereldtoiletdag: stadsguerrilla eist openbare toiletten in Brugge


Audio Reportage

Wereldtoiletdag: stadsguerrilla eist openbare toiletten in Brugge
Brugge, dinsdag 19/11/2013. De Brugse Stedelijke Emancipatieraad grijpt naar aanleiding van 'Wereldtoiletdag', vandaag 19 november naar de wapens. Ja, u hoort het goed! Stefaan Decorte, de voorzitter van de werkgroep toiletbeleid, kondigde vandaag zowaar officieel een 'stadsguerrilla' aan voor meer en betere toiletten in Brugge. 'Ons adagio daarrond luidt dat we het beleid willen ondersteunen met bloemen als het kan, maar met guerrilla als het moet'.

Geen gehoor

De emancipatieraad grijpt naar het ietwat drastisch klinkende wapen van guerrilla, omdat ze zich door de politiek in de steek gelaten voelt ondanks veelvuldige beloftes voor de verkiezingen en ronkende termen in de Brugse beleidsverklaringen, waar echter geen centen aan verbonden zijn: 'Tijdens de laatste gemeenteraad van de vorige legislatuur ondertekenden maar liefst 94 % van de gemeenteraadsleden de belofte om na de verkiezingen werk te maken van een beter beleid op het vlak van openbare toiletten. In 2012 en 2013 werkte een ambtelijke werkgroep in dat verband voorstellen uit en en het algemeen beleidsprogramma 2013-2018 van de stad Brugge staan maar liefst 5 beleidsopties voor een beter toilettenbeleid. Maar in het meerjarenbudget, dat in de gemeenteraadszitting van 18 oktober werd goedgekeurd, werden geen middelen voorzien voor dat plasbeleid. Onder het mom van de nood aan bijkomende studies en kostenramingen worden meer en betere mogelijkheden voor alle burgers om te plassen andermaal op de lange baan geschoven. We zijn dus amper een jaar of een verkiezing verder en de politici hebben hun engagement al naar onderen bijgesteld, om maar niet te zeggen vergeten' klaagt Decorte. 'Vandaar dat de emancipatieraad nu kiest voor een burgerinitiatief om het plasbeleid weer op de politieke agenda te krijgen. We laten Bruggelingen, ouder dan 16, een petitie ondertekenen en met ruim 900 handtekeningen van Bruggelingen kunnen wij ons verzoek op de gemeenteraad krijgen', zegt Decorte strijdvaardig.

Labelsysteem

De actievoerders zijn overigens zeker niet te beroerd om zelf betaalbare oplossingen aan te voeren: de raad stelt een labelsysteem voor voor horecazaken: een groen label voor wie gratis zijn toiletten ter beschikking stelt van voorbijgangers, oranje voor wie dat tegen betaling dioet en rood voor zaken die hun sanitair liever enkel voor klanten voorbehouden.

(FN-Eigen Berichtgeving/Foto: Ingestuurd)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Actie    Politiek    Horeca    Sociaal    Welzijn    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag